Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Μέσω τραπεζών θα πληρώνονται, μειωμένες, οι ασφαλιστικές εισφορές

Μέσω τραπεζών, θα καταβάλλονται από τον Ιούλιο οι ασφαλιστικές εισφορές από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως το ΙΚΑ, με στόχο τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. Το μέτρο, θα συνδυασθεί με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Εργασίας, είναι δυνατόν να «πέσουν» κοντά στο 34% του μισθού, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η μείωση των εισφορών, έως και κατά 25%, μέχρι το 2013, θα αφορά σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας, στην οποία θα εγγράφονται ηλεκτρονικά και αναλυτικά, οι ώρες άφιξης και αποχώρησης του εργαζόμενου καθώς και ο μισθός του. Η κάρτα αυτή, θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας, προαιρετικά από τον Ιούλιο, και για το τρέχον έτος, η μείωση των εισφορών θα φθάσει το 10%. Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η  ασφαλιστική βάση, καθώς υπολογίζεται ότι, σήμερα,  η εισφοροδιαφυγή φθάνει το περίπου 30%  επί των εσόδων των Ταμείων και οι απώλειες του συστήματος συνολικά ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 9 δισ. ευρώ.

Η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας, προβλέπεται στο πρώτο σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, για το 2011, και αφορά τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο, προβλέπονται 10 σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του ΣΕΠΕ, με πρωταρχική την εφαρμογή της κάρτας με την οποία θα απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα καταχωρούνται με On-Line σύνδεση στο κεντρικό σύστημα (Ι.Κ.Α., Σ.ΕΠ.Ε., Ο.Α.Ε.Δ.). Παράλληλα, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, θεσμοθετείται η υποχρέωση του ΣΕΠΕ να επιβάλλει κυρώσεις και για την ανασφάλιστη εργασία.

Η μείωση που θα φθάσει το 25% το 2013, θα αφορά όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές για το σύνολο του προσωπικού τους.  Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν τους μισθούς και τις εισφορές μέσω τραπεζών (από την 1η Ιουλίου) και έτσι θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα στο ΙΚΑ για τον αριθμό των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το όφελος από την εφαρμογή της κάρτας εργασίας για τον εργοδότη θα είναι η σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άρα η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Το όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι διπλό:

- Μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς από την οποία θα έχει αύξηση στο καθαρό του εισόδημα

- Περιορισμός της δυνατότητας του ασυνεπή εργοδότη να αυθαιρετεί σε σχέση με το ωράριο εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου, τις αποδοχές κλπ.

Εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.300 ευρώ έχει ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούνται από τον εργοδότη 208 ευρώ και επομένως καθαρό εισόδημα προ φόρου 1.092 ευρώ. Εφόσον η επιχείρηση εφαρμόζει το μέτρο της κάρτας εργασίας θα έχει όφελος:

- Τον Ιούλιο του 2011 20,8 ευρώ το μήνα δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημα του 1,9% (με μείωση των εισφορών 10%)

- Το 2013 το όφελος αντίστοιχα θα είναι 52 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημα 4,8% (με μείωση των εισφορών 25%).

Αντίστοιχα για την επιχείρηση το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι:
- Τον Ιούλιο του 2011 36,4 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο

- Το 2013, 91 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο.

Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς που πέρασε, προβλέπει  και  την ηλεκτρονική διασύνδεση του ΣΕΠΕ και τη συνεργασία με όλους τους όμορους οργανισμούς (Ι.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Δ.) αλλά και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Προβλέπονται επίσης:

- Η σύσταση και λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων που θα υποδέχεται και θα αξιολογεί τις καταγγελίες και ομάδα ετοιμότητας που θα παρεμβαίνει άμεσα για τον έλεγχο. Η λειτουργία του κέντρου θα είναι σε 24ωρη βάση. Η ομάδα ετοιμότητας θα εξετάζει άμεσα τις καταγγελίες. Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής στην Αττική και επέκταση σταδιακά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

- Η συνεχής μετακίνηση των επιθεωρητών για το ελεγκτικό τους έργο σε όλη την περιφέρεια. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο, τα  προβλήματα που προκύπτουν  από την εντοπιότητα των ελεγκτών, κυρίως στην περιφέρεια.

- Τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ έτσι ώστε να επιλύονται εξωδικαστικά εργατικές και συλλογικές διαφορές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι να βρίσκει όσο το δυνατό περισσότερο ο εργαζόμενος το δίκιο του μέσα από τις συμφιλιωτικές διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται να προσφεύγει στα δικαστήρια.

- Η συμβουλευτική συμβολή του ΣΕΠΕ στην υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Μετά και το νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, το ΣΕΠΕ θα συνδράμει συμβουλευτικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις στην σωστή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.

- Η παροχή υπηρεσιών συμβούλου από το ΣΕΠΕ  μέσα από οργανωμένο δίκτυο και έκδοση οδηγιών για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, η εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας καθώς και η πρόληψη ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

- Η αυστηροποίηση αλλά και αντικειμενικοποίηση των προστίμων και των διοικητικών κυρώσεων που φθάνουν μέχρι και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

- Η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του ΣΕΠΕ να επιβάλλει πρόστιμα και κυρώσεις για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία (μέχρι τώρα την αρμοδιότητα την είχε κυρίως το ΙΚΑ).

- Ο σαφής καθορισμός, σε ετήσια βάση, των στόχων του ΣΕΠΕ και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου