Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η επόμενη μέρα της Συνόδου φέρνει νέα μέτρα


Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επικύρωσαν το περιεχόμενο της συμφωνίας της 11ης Μαρτίου (επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου και μείωση του επιτοκίου), κι αυτό να έδωσε μια ανάσα στην ελληνική Κυβέρνηση, ωστόσο θα χρειαστεί να λάβει νέα σκληρά μέτρα.

Καταρχήν για να καλύψει την… τρύπα 2 δισ. του προϋπολογισμού, αλλά και για να εξοικονομήσει 16. δισ. ευρώ επιπλέον την τριετία 2012- 2015.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν άμεσα όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, και όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στην περαίωση.
Παράλληλα, το επίδομα ανεργίας θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προωθείται το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και η 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις (αριθμός που μπορεί να αυξηθεί).

Οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν, καθώς πλέον θα ισχύουν με εισοδηματικά κριτήρια, όπως και τα κοινωνικά επιδόματα θα δίδονται σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκέφτεται πολύ σοβαρά την αύξηση του ΦΠΑ σε 23% σε περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικά για την περίοδο 2012-2015 και τα 16 δισ. που πρέπει να εξοικονομηθούν, η κυβέρνηση στοχεύει σε περισσότερο σε περικοπές δαπανών (επιδόματα, μισθούς, συντάξεις) και σε μικρότερο ποσοστό στην αύξηση των εσόδων.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου