Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ετοιμάζουν νέα μέτρα 7 δισ. ευρώ



Η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει νέα μέτρα για το 2012 εφόσον εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισθέντα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν γλιτώνουμε τα νέα μέτρα για την τριετία 2013 -2015.

Ετοιμάζουν νέα μέτρα 7 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την  επικαιροποίηση του Προγράμματος προσαρμογής που κατατέθηκε στη βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό, τα μέτρα αυτά ανέρχονται προς το παρόν στα 7 δισ. ευρώ έτσι ώστε η κυβέρνηση να πιάσει τους στόχους του Μνημονίου.
Μάλιστα αυτός ο αριθμός προκύπτει και με τον υπολογισμό του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI),εφόσον αυτό εφαρμοστεί και πιάσει τους στόχους που έχει θέσει τοΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών τον Οκτώβριο θα οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας έως το 2020. Στα τέλη Σεπτεμβρίου το ελληνικό χρέος ανήλθε σε 360 δισ. ευρώ, ήτοι γύρω στο 165% του ΑΕΠ
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζουν πώς αν δεν προχωρήσουν σε αυτά τα μέτρα τότε το έλλειμμα θα παραμείνει στο 4,2% του ΑΕΠ το 2015.
Σε κάθε περίπτωση μένει να εξειδικευθούν αυτά τα μέτρα και να προσδιοριστεί πως θα βρεθούν αυτά τα επιπλέον 7 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα στο 2012, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου