Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Προσωρινό λουκέτο στα καταστήματα που φοροδιαφεύγουν συστηματικά

Στην ενεργοποίηση του μέτρου του κλεισίματος έως και ένα μήνα των καταστημάτων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά προχωρά ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Σχετική εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να αντιμετωπίσει την αυξημένη φοροδιαφυγή.
Οι έλεγχοι, βάσει της νέας εγκυκλίου, αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ το βάρος θα δοθεί περιοχές με μεγάλη παραβατικότητα και στις τουριστικές περιοχές, εκεί όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρεται ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι επιχειρηματίες με αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας θα επιλέγονται για φορολογικό έλεγχο και - στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται - θα τους επιβάλλεται η ποινή του λουκέτου.
Όπως εξήγησε ο Γ. Πιτσιλής, στόχος της ενεργοποίησης του μέτρου -το οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία- δεν είναι το κλείσιμο των καταστημάτων αλλά η φορολογική συμμόρφωση. Για αυτό και στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και καταστήματα που εντοπίζονται να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Το μέτρο θα ενεργοποιείται και στην περίπτωση φυσικής παρεμπόδισης του ελέγχου από τους ελεγχόμενους.
Πάντως στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να επανεξετασθεί η νομοθεσία που αφορά το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται για μη έκδοση αποδείξεων αν και δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τελικά αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου