Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Κοινωνία - "Τσιγάρο, ποτό και... χασίς από το Γυμνάσιο"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Σε μια νεολαία που της προσφέρονται ελάχιστες ελπίδες για προσωπική και οικονομική ανάπτυξη, το κύμα καταφυγής σε εξαρτήσεις θα διογκώνεται. Γι' αυτό και είναι απορίας άξιον τι εξυπηρετεί η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, αυτή τη στιγμή. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας που αφορά τη σχέση των Ελλήνων εφήβων με τις εξαρτησιογόνες ουσίες, αφού στα 14 τους οι περισσότεροι νέοι έχουν ήδη δοκιμάσει αλκοόλ και τσιγάρο και λίγο αργότερα ανακαλύπτουν και το χασίς!

Τα στοιχεία προκύπτουν από την πανελλήνια μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Στεφανή.


Όπως προκύπτει από την έρευνα, ένας στους 5 μαθητές ηλικίας 12 έως 15 χρόνων έχει καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά, σημαντικό όμως ποσοστό (10,2%) έχει εθιστεί καθώς καπνίζει συστηματικά τουλάχιστον 6 τσιγάρα την ημέρα.


Στην ηλικία των 15 χρόνων, αναφέρει ότι έχει καπνίσει το 42,1% των μαθητών, σχεδόν δηλαδή ένας στους δύο.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συχνό κάπνισμα στους εφήβους σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα μέσα στην οικογένεια.


Αναφορικά με τα οινοπνευματώδη, ένας στους τρεις 15χρονους αναφέρει ότι καταναλώνει κάποιο ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και σε αντίθεση με το κάπνισμα όπου δεν καταγράφεται διαφοροποίηση στους νεαρούς καπνιστές με βάση το φύλο, στο αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη προτίμηση τα αγόρια.


Ένα στα 4 αγόρια και ένα στα 5 κορίτσια ηλικίας 15 ετών δηλώνουν ότι πίνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο τουλάχιστον 3 ποτά!


Η κατανάλωση αφορά κυρίως μπίρα, συσκευασμένα αλκοολούχα αναψυκτικά και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό προτίμησης έχει το κρασί.


Σε ό, τι αφορά τη χρήση κάνναβης, το 7,2% των 15χρονων μαθητών έχει κάνει χρήση, ενώ τα 2/3 αυτών δηλώνουν ότι έχουν επαναλάβει τη χρήση περισσότερες φορές. Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν χασίς έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, από 3,7% το 2006 στο 7,2% το 2010. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: CITYPRESS
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=90027

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου