Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Φάρμακα σαν... καραμέλες καταναλώνουν οι Έλληνες

Μια αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας που παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη και μία από τις χώρες με τα... υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία, ένας στους τέσσερις Έλληνες παίρνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού, σε ποσοστό 50% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει, οι 6 στους 10 από αυτούς που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού δεν έχουν ερωτηθεί από το φαρμακοποιό εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος και 2 στους 10 δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ενώ σε ποσοστό 13% δεν γνωρίζουν καλά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Πρόκειται για στοιχεία μελέτης που παρουσίασε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με αφορμή την έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας στον πληθυσμό για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων είναι απογοητευτικά για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στα φάρμακα.

Ο ΕΟΦ συμβουλεύει τα εξής:

- Αγοράζετε συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού.
- Εμπιστευθείτε γενόσημα ή πρωτότυπα φάρμακα, αφού η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια.
- Μην καταναλώνετε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, όπως στις απλές ιώσεις.
- Μην αγοράζετε φάρμακα από το Διαδίκτυο.
- Μην ανταλλάσσετε φάρμακα με συγγενείς και φίλους.
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για τη σωστή χρήση φαρμάκων.
- Ζητήστε να σας χορηγηθούν τα κατάλληλα φάρμακα με το μικρότερο κόστος συμμετοχής
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου