Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Πρωτοφανές μπάχαλο με τις αποδείξεις

Μεγάλη είναι η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τα μπόνους των αποδείξεων, μετά την..... δημοσιοποίηση του εφαρμοστικού νόμου.

Με βάση τις ρυθμίσεις του εφαρμοστικού νόμου, οι φορολογούμενοι που έλαβαν επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, λόγω του μπόνους των αποδείξεων, θα κληθούν να την επιστρέψουν στην εφορία.

Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν στην εφορία τόσο τη διαφορά από την επιστροφή φόρου, όσο και την έκτακτη εισφορά.

Διαψεύδει ο Βενιζέλος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, διέψευσε ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει. Με δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων του Alter, υποστήριξε ότι από την επόμενη χρονιά, οι αποδείξεις θα υπολογίζονται διαφορετικά, σημειώνοντας ότι ο σάλος που έχει ξεσπάσει οφείλεται στον τρόπο διατύπωσης της παραγράφου του σχετικού άρθρου στον εφαρμοστικό νόμο.

Ωστόσο, φοροτεχνικοί αναφέρουν ότι το άρθρο είναι σαφές και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, καθώς αναφέρει ότι «Το ποσό του φόρου που εκπίπτει από το συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τις διατάξεις του 8ου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν.2238/1994 περί αποδείξεων, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογούμενο. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ο επιπλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου