Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Πάει για θάψιμο από τους αργόμισθους η σκανδαλάρα στην ΕΤΑΔ



Κύκλοι που λυμαίνονται μια ζωή το δημόσιο πιέζουν για τη μη απόδοση ευθυνών στους «βολεμένους» εργαζόμενους και μπλοκάρουν τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης που απασχόλησε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

Μπορεί στον ΕΟΤ 7 στους 10 εργαζομένους να βρέθηκαν κοπανατζήδες όμως υπάρχουν ακόμα χειρότερες περιπτώσεις στη δημόσια διοίκηση. Σε κρατικού ενδιαφέροντος επιχείρηση υπήρξαν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνονταν παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους είχαν λήξει και δεν διέθεταν κανενός είδους νομιμοποίηση.

Πρόκειται για μια μεγάλη και σκανδαλώδη υπόθεση που η έρευνα της νυν διοίκησης της ΕΤΑΔ Α.Ε. και του διευθύνοντος αυτήν κ. Γρηγόρη Δούνη σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης φέρνει στο φως και η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άσκηση διώξεων κατά της προηγούμενης διοίκησης της ΕΤΑΔ - και ειδικότερα κατά του κ. Δημήτρη Λάμπρου.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε με τη διαβάθμιση «εμπιστευτικό» (αριθμός 302/α/2010) έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τα πεπραγμένα της ΕΤΑ Α.Ε. (νυν ΕΤΑΔ Α.Ε.). 
Από το περιεχόμενο αυτής, προκύπτουν πολύ σοβαρές παραβάσεις καθώς διαπιστώνονται προσλήψεις -ούτε λίγο ούτε πολύ- 1.450 προσώπων ως εποχικό προσωπικό, πολλές εκ των οποίων έγιναν με απευθείας ανάθεση. 
Πρόκειται για τεράστιο αριθμό προσώπων που, κάθε άλλο παρά κάλυπτε υπαρκτές ανάγκες της ΕΤΑ, ενώ στον συγκεκριμένο αριθμό περιλαμβάνονταν και στρατιές νομικών που δεν χρειάζονταν στην καθημερινή δραστηριότητα της εταιρείας.

Πληρώνονταν παράνομα

Όμως το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας των επιθεωρητών, που φαίνεται ότι θα δώσει δουλειά στις εισαγγελικές αρχές, είναι το γεγονός πως στο επίμαχο διάστημα η ΕΤΑΔ Α.Ε. εξακολουθούσε να απασχολεί και να μισθοδοτεί προσωπικό του οποίου η σύμβαση εργασίας ή έργου είχε λήξει - και μάλιστα με παράλληλη απόρριψη των ένδικων βοηθημάτων που ασκήθηκαν. 
Παρά το ότι δεν υπήρχαν συμβάσεις, ο διευθυντής Διοικητικού της επιχείρησης κρατικού ενδιαφέροντος συνέχιζε να υπογράφει τις μισθοδοτικές καταστάσεις. 
Δηλαδή το Δημόσιο πλήρωνε υπαλλήλους τους οποίους επί της ουσίας δεν είχε!

Και ενώ μετά την έκθεση του 2010 θα περίμενε κανείς ότι οι μηχανισμοί στην ΕΤΑΔ Α.Ε. θα άλλαζαν ώστε να υπάρξει εσωτερικός έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες, καμία επανεξέταση των συμβάσεων δεν υλοποιήθηκε, ενώ ακόμα δεν έχουν ασκηθεί οι αναμενόμενες ποινικές διώξεις για το θέμα. 
Μάλιστα στις 8/3/2011 το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ Α.Ε. αποφάσισε ομόφωνα τη μη επιβολή πειθαρχικών ποινών σε όσους παρανόμησαν.

Οι περίεργες αναβολές στις δίκες

Το πιο περίεργο της υπόθεσης, όμως, είναι πως, παρά την προσπάθεια της νυν διοίκησης Δούνη να έρθει το θέμα στο φως και τις δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη, φαίνεται πως κύκλοι της ΕΤΑΔ Α.Ε. επιδιώκουν να «θάψουν» το θέμα ώστε να μη θιγούν συμφέροντα και να μην απαιτηθεί η επιστροφή των παράνομων αμοιβών στα δημόσια ταμεία και η επιβολή κυρώσεων σε όσους παρανόμησαν. 
Κι αυτό διότι πολλοί από τους εργαζομένους με τις ανύπαρκτες συμβάσεις που πληρώνονταν κατά παράβαση του νόμου εξακολουθούν να εργάζονται στην κρατική εταιρεία και πιέζουν καθημερινά να μην υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα. 
Μάλιστα, πηγές του «business stories» αναφέρουν ότι οι νομικές υπηρεσίες της εταιρείας έχουν λάβει πέντε συνεχόμενες αναβολές για τη συγκεκριμένη υπόθεση, χωρίς να υπάρχουν σοβαροί λόγοι αναβολής και φυσικά καμία δικαιολογία από την ΕΤΑΔ, η οποία θα πρέπει να θέλει η υπόθεση αυτή να έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο φως.
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου