Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση, η επιμήκυνση του χρέους των 340 δισ. ευρώ και η... Φινλανδία


Επιμένουν τα σενάρια για τη «φιλική» αναδιάρθρωση χρέους, με επικρατέστερο αυτό της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους των 340 δισ. ευρώ χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι εξετάζεται σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, ενώ η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη περιπλέκεται μετά την εκρηκτική εκλογική άνοδο του λεγόμενου ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στη Φινλανδία.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι ένα πολύ «λεπτό» θέμα που εκ των πραγμάτων απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, συντονισμό όλων των αρμοδίων αρχών και βεβαίως διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς τυχόν λανθασμένοι χειρισμοί μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ' όσα ήδη υπάρχουν σε σχέση με το ελληνικό χρέος.

Τον Ιούνιο, θα είναι έτοιμη η έκθεση της ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας όπου θα πρέπει να αναμένονται οι σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της ΕΕ.

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις, οι συνεχιζόμενες διαρροές δείχνουν ότι δεν υπάρχει «καπνός χωρίς φωτιά».

Η κυβέρνηση φέρεται, αν και το διαψεύδει κατηγορηματικά, να έχει ζητήσει την επιμήκυνση του «παλαιού» - εκτός Μνημονίου- χρέους των 340 δισ. ευρώ. Τα 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και τα 50 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Από το δάνειο ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 50 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνήσει στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 30 δισ. ευρώ (το δικό του τμήμα από τα 110 δισ. ευρώ) σε επτά από τρία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση, Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να αρνούνται μέχρι σήμερα να ικανοποιήσουν το εληνικό αίτημα.

Με το ενεδεχόμενο της επιμήκυνσης, φέρεται να συμφωνεί και να πιέζει το ΔΝΤ, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του δανείου από την Αθήνα, κάτι που αποτελεί μια μορφή αναδιάρθρωσης.

Το ΔΝΤ φέρεται να ζητά από την ΕΕ και την ΕΚΤ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2012, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για δανεισμό.

Το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτα θα αφορά την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από 10 έως και 30 χρόνια, όπου στους ιδιώτες ομολογιούχους θα προσφερθούν νέα ομόλογα σε αντάλλαγμα παλαιά με το ίδιο κουπόνι (τόκο), αλλά με πιο μακρά ωρίμανση.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει τη μείωση των πληρωμών των ελληνικών κουπονιών και την επέκταση των ημερομηνιών ωρίμανσης.

Πιθανότερο θεωρείται, προς το παρόν τουλάχιστον, το πρώτο.

Επιπλοκές από τη Φινλανδία

Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη περιπλέκεται μετά την εκρηκτική εκλογική άνοδο του λεγόμενου ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στη Φινλανδία.

Ο πρόεδρος των «Αληθινών Φινλανδών» Τίμο Σόινι είπε πως «το πακέτο βοήθειας της Πορτογαλίας δεν θα παραμείνει στο τραπέζι» ζήτησε αλλαγές στους όρους της βοήθειας και προκάλεσε έντονη νευρικότητα σε όλη την Ευρώπη.
Το φινλανδικό κοινοβούλιο σε αντίθεση με άλλα της Ευρωζώνης, έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της ΕΕ για διάθεση πακέτου διάσωσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει σχέδια που προβλέπουν τη χορήγηση βοήθειας για τη στήριξη της πορτογαλικής οικονομίας.
Η εκτόξευση της δύναμης των ακροδεξιών λαϊκιστών στη Φινλανδία δείχνει τη διογκούμενη αντίθεση του εκλογικού σώματος στις αποφάσεις της ΕΕ, να στηριχθούν οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρω-περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλίας
Υπό αμφισβήτηση είναι η ούτως ή άλλως «άτολμη» συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) που θα λειτουργήσει μετά το 2012, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα συναίνεση για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του ESM.

Όσα συμφωνήθηκαν στις 25 Μαρτίου, πρέπει να επικυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια μέχρι τον Ιούνιο.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και στη Γερμανία, όπου η βουλή θέλει δικαίωμα βέτο στις -τυχόν μελλοντικές- αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση του μηχανισμού.

Δώδεκα βουλευτές του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, απειλούν να μην ψηφίσουν τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για τον μόνιμο ευρω-μηχανισμό και ζητούν να αποβάλλονται από την Ευρωζώνη όσες χώρες δεν ακολουθούν το «γερμανικό πρότυπο» στη δημοσιονομική πολιτική.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία 20 βουλευτών. Αν και άλλοι βουλευτές, από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ (CDU - Χριστιανοδημοκράτες) για παράδειγμα, ακολουθήσουν, τότε θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και η κρίση χρέους θα επιδεινωθεί εκ νέου.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου