Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;

 
Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Ορισμένες φορές είναι ολοφάνερο ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η ολιγομελής ομάδα που τον περιβάλλει, παίρνουν αποφάσεις οι οποίες ρυθμίζουν τα πάντα εν αγνοία των μελών της Συνόδου ή - και ορισμένες φορές - σε κατάφωρη αντίθεση με τη βούληση τους.
Ορισμένες άλλες φορές τα θέματα ούτε που έρχονται καν για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο, για να μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να τα διαπραγματευθεί συνωμοτικά με τους άθεους κρατούντες σε....
βάρος των συμφερόντων της Εκκλησίας.

Και ορισμένες άλλες φορές κάποιοι ιεράρχες γράφουν στα κατύμματα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου ή και της Ιεραρχίας. Χωρίς να ανακαλούνται σε τάξη.

Για μεν τις αυθαιρεσίες και τις συνωμοσίες του Αρχιεπισκόπου η Σύνοδος έχει το λόγο. Και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και η Σύνοδος της Ιεραρχίας.

Οταν όμως μεμονωμένοι ιεράρχες ασχημονούν προκλητικά τότε γιατί ο Μακαριότατος ή και οι συνοδικοί δεν τους ανακαλούν σε τάξη;

Οι Σεβασμιότατοι Μεσσηνίας και Αχαίας λ.χ. έλαβαν εντολή να προσέρχονται στους διάλογους μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν οι Ιεροί Κανόνες και η παράδοση της Εκκλησίας. Αλλά ούτε ο Αγιος Μεσσηνίας, ούτε ο Μητροπολίτης Αχαίας συμμορφώθηκαν με τις εντολές της Συνόδου της Ιεραρχίας και συνεχίζουν να συμπροσεύχονται ευκαίρως - ακαίρως με τους κάθε λογής αιρετικούς.

Η στάση των Νεοβαρλααμιτών επισκόπων είναι ακόμη πιο προκλητική. Συνεχίζουν να ασχημονούν - παρά τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και την επίπληξη του Αρχιεπισκόπου - και αγνοούν τις συνοδικές αποφάσεις. Και οι ίδιοι ασχημονούν και οι κληρικοί των Μητροπόλεων τους - και μάλιστα εκτός των ορίων της - όταν καλύπτουν εφημεριακά κενά όμορων Μητροπόλεων.

Και όμως! Ουδείς τους ανακαλεί σε τάξη. Γιατί; Για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες; Μήπως επειδή το στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου (Γιαγκάτζογλου και Σία) πιέζει παρασκηνιακά για να ατονήσει η απόφαση της Συνόδου ή μήπως επειδή ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να κάνει κουμάντο και η διοίκηση της Εκκλησίας έχει καταντήσει "ελεύθερη Κέρκυρα”;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου