Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Yπό κατάρρευση το ευρω;!...



Η Ιρλανδία εγκατέλειψε τη ζώνη της στερλίνας. Οι χώρες της Βαλτικής εγκατέλειψαν το ρούβλι. Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι εγκατέλειψαν ο ένας τον άλλον. Η Ιστορία ειναι γεματη νομισματικες διασπάσεις, αναφέρει σε ανάλυσή του το περιοδικό Economist θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί όχι και το ευρώ;».
.........
Χωρίς καμία δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μία και μόνη επιλογή για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους: την εσωτερική...
υποτίμηση της οικονομίας τους, με τη μείωση των μισθών και των τιμών!
Αποτελεσμα: η ανεργία στην Ελλάδα και την Ισπανία ξεπερνά το 20%.
Όπως τονίζει ο Economist, «Το ευρώ διατηρείται ακόμη επειδή οι Ευρωπαίοι φοβούνται το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό χάος». 
Η κοινή λογική ομως, υποδεικνύει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα διαχειριστούν μία ενδεχόμενη κατάρρευσή του. Τον τελευταίο αιώνα έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με το Economist, 69 νομισματικές ενώσειςκαι καμία δεν οδήγησε σε μακροπρόθεσμες υψηλές ζημίες.
Ο αναλυτής, Jonathan Tepper, παρουσιάζει το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Η ανακοίνωση θα γίνει ξαφνικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο και όλες οι καταθέσεις θα γυρίσουν αυτόματα σε δραχμές. Θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίου ώστε να μην αποδημήσουν στο εξωτερικό, ενώ αρχικά οι Έλληνες αντί ρευστού θα χρησιμοποιούν τραπεζικές σημειώσεις στραγγισμένες. Οι τράπεζες θα έχουν το χρόνο να μετατρέψουν τα λογισμικά τους σε νέο νόμισμα».
«Η χρεοκοπία είναι πολύ σημαντική για να έρθει η ανάκαμψη», τονίζει ο κ. Tepper. 
Στον αντίποδα ο Roger Bootle θεωρεί ότι είναι καλύτερα να αποχωρήσει από το ευρώ πρώτα η Γερμανία!ʼλλωστε όπως εξηγεί σε κάθε διάσπαση υπάρχουν οι νικητές και οι ηττημένοι. Και, φυσικά, υπάρχουν και αμέτρητοι «νομικοί εφιάλτες».
Το βέβαιο είναι ότι το μέλλον του ευρώ θα εξαρτηθεί τόσο από τις πολιτικές όσο και από τις οικονομικές εξελίξεις.
Οπότε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσουν να σκέφτονται το αδιανόητο. Κανένας αξιοσέβαστος Στρατηγός δεν αρνείται να πάει σε ένα προγραμματισμένο πόλεμο, όσο και αν δε θέλει να πολεμήσει...
http://www.press-gr.blogspot.com.au/2012/04/y.html

Read more: http://harrytsopanos.blogspot.com/#ixzz1riUdWibq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου