Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πήγαμε πίσω 25 χρόνια στους μισθούς!


Στοιχεία σοκ από την ΓΣΕΕ

“Ελλάς, Ελλήνων και φτωχών”, θα μπορούσε να είναι η παράφραση του αλήστου μνήμης σλόγκαν μιας εποχής που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε... για μια εποχή που, όπως φαίνεται, θα την ζήσουμε για αρκετά χρόνια.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, πραγματικά σοκάρουν, αφού δείχνουν ότι η κρίση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου θα φέρουν κάτω από τα επίπεδα του 1984 τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων.

Και να πει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο και περαστικό φαινόμενο… Το αντίθετο, καθώς οι επιστημονικοί συνεργάτες των Συνδικάτων τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά διπλάσιο ποσοστό φτώχειας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς φτάνει στο 14% περίπου.

Την ίδια ώρα, μπορεί ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης να βάζει στο στόχαστρο για την καταπολέμηση της ακρίβειας τις πολυεθνικές και τις πρακτικές τους, ωστόσο για έναν ακόμη μήνα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός δεν είναι εισαγόμενο “φρούτο” αλλά έχει τις ρίζες του στην εγχώρια παραγωγή, η οποία βεβαίως είναι αντιμέτωπη με τα υπέρογκα κόστη που δημιουργούν οι φόροι.

Τον Οκτώβριο, ο γενικός δείκτης τιμών στην βιομηχανία παρουσίασε αύξηση της τάξης του 5% σε ετήσια βάση και έχει πια εκτοξευθεί σε προ της κρίσης επίπεδα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στην παραγωγή “τσιμπάνε”, έστω και οριακά, κάθε μήνα, αφού ο δείκτης ανεβαίνει συνεχώς από τον Ιούλιο και μετά!

Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε διαδοχικά κύματα ακρίβειας που θα εκδηλωθούν στην αγορά, πλήττοντας περαιτέρω το εισόδημα των καταναλωτών, με πλέον ανησυχητικό ότι από τους επιμέρους δείκτες χαρακτηρίζεται από άνοδο αυτός της βιομηχανίας τροφίμων, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου