Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η “επιμήκυνση αποπληρωμής” σε απλά ελληνικά!

Από χθες το βράδυ που το ΔΝΤ "άναψε" το πράσινο φως στη χώρα μας για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ακούγονται πολλά σενάρια για το πώς μεταφράζεται κάτι τέτοιο στην πράξη. Αν θελήσει κάποιος να το υπεραπλουστεύσει, η επιμήκυνση σημαίνει ότι ναι μεν δεν σωθήκαμε, αλλά ξαφνικά η σωτηρία που φάνταζε αδύνατη,... μπορεί υπό αυστηρούς όρους να γίνει πιθανή. Το πρόβλημα είναι ότι αυτούς τους "όρους" δεν τους θέτει η Ελλάδα- τουλάχιστον τους περισσσότερους!

Το θέμα της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, δε έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία! Όταν η Τρόικα αντιλήφθηκε πως τα οικονομικά μέτρα που απαιτούσε να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, οδηγούσαν σε παταγώδη αποτυχία, έθεσε στο τραπέζι την επιμήκυνση του χρέους.

Είναι σαφές ότι αν η κατάσταση της χώρας ήταν διαφορετική ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν ανεπιθύμητο- όταν όμως βρίσκεσαι σε αδιέξοδο και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας δυστυχώς αναγκάζεσαι να πεις και "ευχαριστώ"!

Τι σημαίνει στην πράξη η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η επιμήκυνση; Αν και είναι ακόμη λίγο νωρίς -καθώς δεν έχουμε ακούσει ακόμα τις προϋποθέσεις που θα θέσουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι για να μας δώσουν το τελικό οκ- ουσιαστικά η χρονική παράταση σημαίνει ότι η χώρα θα πληρώνει μικρότερη δόση, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και -κυρίως!- με υψηλότερα επιτόκια! Οπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα απλό καταναλωτικό δάνειο, περισσότερες δόσεις σημαίνει μεγαλύτερο επιτόκιο, άρα τελικά καταβολή μεγαλύτερου ποσού για περισσότερα χρόνια!

Φανταστείτε ότι η Ελλάδα είναι μία επιχείρηση που έχει πάρει ένα υπέρογκο δάνειο διάρκειας 10 ετών, αλλά αδυνατεί να το αποπληρώσει. Η πτώχευση είναι η μόνη λύση και τότε η τράπεζα κάνει την ακόλουθη πρόταση: αν δεχτείς να μου πληρώνεις για 20 χρόνια το μισό ποσό της δόσης σου, ΙΣΩΣ σώσεις την επιχείρησή σου!

Εκείνη τη στιγμή, δεν σκέφτεσαι ότι τελικά το ποσό που θα αποπληρώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερο του αρχικού, δεν προβληματίζεσαι γιατί με αυτήν την συμφωνία γίνεσαι "υπόδουλος" του δανειστή σου για περισσότερα χρόνια, δεν αξιολογείς καν τη λέξη ΙΣΩΣ, που υπάρχει στην πρόταση. Απλώς δέχεσαι, γιατί έτσι ελπίζεις πως θα τα καταφέρεις!

Τι περιμένουμε τώρα

Είναι λοιπόν ουτοπικό και πρόωρο να μιλάμε για "σωτηρία", αλλά σίγουρα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως "ανάσα ζωής" μια τέτοια προοπτική. Τι θα πρέπει να περιμένουμε τώρα:

1) ποιοί θα είναι οι νέοι όροι (τα "ψιλά γράμματα") που θα κληθούμε να αποδεχτούμε για να εξασφαλίσουμε την "παράταση ζωής"

2) πώς θα αντιμετωπισθεί μία τέτοια εξέλιξη από τις αγορές

3) η παράταση του χρόνου αποπληρωμής θα συνοδευτεί άραγε από αντίστοιχη παράταση του μηνμονίου για τον ίδιο χρόνο;

4) θα υπάρξει "χαλάρωση" των εξουθενωτικών οικονομικών μέτρων για τους έλληνες πολίτες; Αυτό δεν μπορεί να είναι σίγουρο αφού η επιμήκυνση δεν ήρθε ως "ψήφος εμπιστοσύνης για την αξιοπιστία και τις ικανότητες της Ελλάδας", αλλά ως λύση έκτακτης ανάγκης ένα βήμα πριν την καταστροφή!

Ο Παπακωνσταντίνου για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής

Έχει ενδιαφέρον πάντως, να θυμηθούμε τι είχε απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου στις 17/10/10, όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Real News, είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής:

Real News: "Επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων τι θα σημαίνει για τη χώρα;"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "Πριν από λίγους μήνες, η χώρα μας βρέθηκε κοντά στο να μην μπορεί να αποπληρώσει τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις. Σήμερα, δεχόμαστε συγχαρητήρια για την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει ο Ελληνικός λαός στο να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Χτίζουμε ξανά την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας μας εφαρμόζοντας με συνέπεια το πρόγραμμά μας.

Και αυτό ακριβώς υποδηλούν και οι δηλώσεις σχετικά με την πιθανότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων. Οποιαδήποτε, όμως, επίσημη σχετική συζήτηση είναι μακριά και σε κάθε περίπτωση θα στηριχθεί μόνο στη δική μας επιτυχία, στη μείωση των ελλειμμάτων, στην ανάκαμψη της ανάπτυξης, σε όλα αυτά που θα δημιουργήσουν ξανά ένα κλίμα εμπιστοσύνης".

Πηγή:Gossip TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου