Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΣΟΚ από τις Δημοσκοπήσεις

Οι μετρήσεις που φτάνουν στα κόμματα προκαλούν σοκ
όπως και οι τηλεοπτικές εικόνες από τις συγκεντρώσεις, καθώς τα άλλοτε κραταιά κόμματα μάλλον θα ζηλεύουν τον όγκο και τον παλμό των ψηφοφόρων της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα. 
Όλοι, άλλωστε, συμφωνούν πως ο άλλοτε πανίσχυρος δικομματισμός, που το μικρότερο ποσοστό που διαχειρίστηκε υπήρξε το 77,4% του 2009, καταρρέει, ενώ τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα στηρίζεται στην πολιτική νομιμοποίηση του 51%, πολύ δύσκολα θα μακροημερεύσει, έστω και αν αρκεί ένα 40% για κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνω των 155 εδρών...

Τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις διαφόρων κομματικών επιτελείων πως ο ένας πόλος του δικομματισμού, το έως πρόσφατα κυβερνών κόμμα, νοιώθει πίσω του την ανάσα του τρίτου κόμματος, με τη δυναμική που δείχνει να διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Τυχόν σοβαρό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, μάλλον δεν χαροποιεί ιδιαιτέρως την ηγεσία της ΝΔ, καθώς η ηγεσία της Συγγρού γνωρίζει πως η ρευστότητα που ξεκινά από τον ένα πόλο του δικομματισμού, μεταφέρεται σύντομα και στον άλλο πόλο.
Τρίτο κόμμα το…μπόνους!
Από τα πολύ περίεργα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης ο νέος εκλογικός νόμος, που δίνει μπόνους 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, 10 έδρες δηλαδή περισσότερες απ’ ότι έδινε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος, γνωστός και ως νόμος Σκανδαλίδη. Ο νέος νόμος, ο αποκαλούμενος και νόμος Παυλόπουλου, έχει βασιστεί στην ενίσχυση του πρώτου κόμματος, ώστε να λάβει την αυτοδυναμία. Μόνο που οι εποχές άλλαξαν και το πρώτο κόμμα, με πιθανά ποσοστά 25-28% , ίσως και 30%, δεν αγγίζει μεν την αυτοδυναμία, λαμβάνει όμως μπόνους ύψους έως και το 80%-ίσως και παραπάνω-της βουλευτικής του δύναμης!
Για να παραφράσουμε κάπως μια διαφήμιση, σε κάθε έναν βουλευτή που εκλέγει, λαμβάνει και έναν…δώρο! Όποιος σημειώνει σε ανάλυσή του ο συνάδελφος Γιώργος Δελαστίκ οι 50 έδρες αντιστοιχούν στο 16,5% του συνόλου των εδρών, ενώ βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου για να λάβει αυτές τις έδρες ένα κόμμα πρέπει να λάβει ποσοστό γύρω στο 20%!
Το μπόνους, δηλαδή, είναι σίγουρα το τρίτο και πολύ πιθανό και το… δεύτερο κόμμα στη Βουλή που έρχεται!
Οι τελευταίες αψιμαχίες
Σήμερα τα κόμματα έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, καθώς από τα μεσάνυχτα απόψε απαγορεύεται η επίσημη προεκλογική δραστηριότητα και οι πολιτικοί αρχηγοί προγραμματίζουν χαλαρές συναντήσεις με τους δημοσιογράφους των ρεπορτάζ. Όλα όμως δείχνουν πως η σημερινή ημέρα δύσκολα θα αλλάξει κάποια πράγματα στους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί.
Πηγή Epirus.gr
apospasma 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου