Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πως φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Ενώ η Βουλή διερευνά αν η κυβέρνηση Παπανδρέου "φούσκωσε" ή όχι τα στοιχεία του ελλείμματος όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2009, το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει μία έμμεση απάντηση, αποκαλύπτοντας με ποιό τρόπο το πραγματικό έλλειμμα αυξανόταν με ρυθμό χιονοστιβάδας τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης Καραμανλή: Διαφθορά και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε παράνομες δαπάνες, απευθείας αναθέσεις έργων, μαζικές προσλήψεις, επιδόματα, χαριστικές επιδοτήσεις.
Ετσι οι κρατικές δαπάνες ήταν κατά 47,2 δισ. ευρώ μεγαλύτερες από τις...
προϋπολογισθείσες (146,5 δισ. ευρώ αντί 99,3 δισ. ευρώ). Σημειώθηκε δηλαδή υπέρβαση 48%. Την ίδια περίοδο στα έσοδα υπήρξε απόκλιση (υστέρηση) 12,8 δισ. ευρώ.
Για να καλυψει τη "μαύρη τρύπα" από την αλόγιστη σπατάλη, το Δημόσιο δανείστηκε 41 δισ. ευρώ περισσότερα(!) απ' ότι είχε προϋπολογίσει (105,5 δισ. ευρώ, αντί 64,5 δισ. ευρώ). Αυτό το επιπλέον ποσό - που προστέθηκε κατά μεγάλο μέρος στο έλλειμμα, αντστοιχούσε τότε σε 14% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικό του οργίου σπατάλης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος προς όφελος "ολίγων", είναι το γεγονός ότι οι μη νόμιμες δαπάνες εξαπλασιάστηκαν(!) τη χρονιά των εκλογών, φθάνοντας τα 657,7 εκατ. ευρώ. Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνεται επίσης ότι το 2009 ήταν εκλογική χρονιά, με αποτέλεσμα -ως είθισται- να αυξηθούν σημαντικά όλες οι κρατικές δαπάνες.

Τέλος, στην έκθεση καταγράφονται περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις «για την προσφυγή στην εξαιρετική αυτή διαδικασία». Για μια ακόμη χρονιά, ακολουθήθηκε σε μεγάλο βαθμό η κατάτμηση των συμβάσεων σε μικρότερα ποσά, προκειμένου να αποφευχθεί η διενέργεια διαγωνισμών και οι εργολαβίες να δοθούν σε "προτιμώμενους" κατασκευαστές.


sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου