Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Τα δύο σενάρια της χρεοκοπίας και οι επιπτώσεις τους σε μισθούς, καταθέσεις και συντάξεις


Mε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να μην έχει απομακρυνθεί, καθώς παρά περί τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και οικονομικοί αναλυτές επιμένουν στο ενδεχόμενο, τα δύο βασικά ερωτήματα αφορούν το τι μπορεί να γίνει, αλλά και το τι μπορεί να κάνουμε εμείς για να προστατευθούμε, όσο μπορούμε, από την θύελλα, που πιθανώς να έρθει.
Κατ αρχήν, για να μην κοροϊδευόμαστε, θα πρέπει να ξέρουμε πως είτε μιλάμε για κούρεμα ομολόγων, είτε για μια ελεγχόμενη πτώχευση ή μια μη ελεγχόμενη, μιλάμε πάντα για διάφορες μορφές χρεοκοπίας. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Σενάριο 1: Ελεγχόμενη πτώχευση – Αναδιάρθρωση (αναδιαπραγμάτευση) του χρέους και κούρεμα ομολόγων.
Σύμφωνα με αυτήν τη λύση, οι δανειστές του δημοσίου θα διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση την αλλαγή των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Εδώ το πιο πιθανό είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή μείωση της ονομαστικής τους αξίας κατά 30% έως 40%. Με άλλα λόγια αντί των 360 δις ευρώ που χρωστάμε σήμερα θα βρεθούμε στα 200- 250 δις ευρώ. Αυτό είναι βέβαια θετικό για τα δημοσιονομικά, αλλά θα συνοδευτεί από πολύ σκληρούς όρους. Πρακτικά έναν πολυετή διεθνή οικονομικό έλεγχο της χώρας όπου έσοδα, δαπάνες θα είναι υπό την άμεση εποπτεία των δανειστών μας προκειμένου οι τελευταίοι να πάρουν πίσω εγγυημένα τα… υπόλοιπα χρήματα. Η λύση αυτή μπορεί να συνοδευτεί και από επιμήκυνση της διάρκεια του χρέους και μείωση των επιτοκίων.

Σενάριο 2: Μη ελεγχόμενη πτώχευση - Μονομερής (ή άτακτη) αναδιάρθρωση του χρέους - Στάση πληρωμών και έκκληση προς τους δανειστές για διαπραγμάτευση των νέων όρων αποπληρωμής.
Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο για μας αλλά και τους δανειστές μας. Αν η κυβέρνηση φθάσει στην κατάσταση όπου δεν μπορέσει να εκταμιεύσει κάποια δόση από το μηχανισμό στήριξης των 110 δις ευρώ (για οποιοδήποτε λόγο) θα οδηγηθεί σε κήρυξη στάσης πληρωμών. Κάτι σαν κι αυτό που έκανε η Αργεντινή το Δεκέμβριο του 2001. Στην περίπτωση αυτή η όποια κυβέρνηση προκύψει θα εκπονήσει ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας μέρος του οποίου θα είναι και το αναγκαστικό «κούρεμα» των ομολόγων κατά ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με την πρώτη λύση. Το ποσοστό αυτό στην περίπτωση της Αργεντινής ορίστηκε από τη νέα κυβέρνηση στο 75%, δηλαδή για κάθε 100 δολάρια που είχε δανειστεί η χώρα αποφάσισε να επιστρέψει τα 25. Τα αρνητικά αυτής της λύσης είναι ότι η χώρα απομονώνεται από τις αγορές, δεν μπορεί πλέον να δανειστεί και θα κάνει πολλά χρόνια προκειμένου να καταφέρει κάτι τέτοιο. Η Αργεντινή, εννέα χρόνια μετά τη χρεοκοπία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στις αγορές.

ΜΕΝΟΥΜΕ Η ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου