Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Κυβέρνηση Εθνικής... Αφασίας και στον χώρο της Εθνικής Άμυνας



Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μια κυβέρνηση η οποία τελικά,ούτε “εθνικής σωτηρίας” ,ούτε καν “μεταβατική” δείχνει.
Κυβέρνηση …”εθνικής αφασίας”, μπορεί και να είναι…

Λογικά ο κάθε πολίτης θα περίμενε απ΄ αυτή τη κυβέρνηση όχι να σώσει τη χώρα ,όπως πιθανόν να πίστεψαν οι φανατικοί του δόγματος “οι τεχνοκράτες στην εξουσία”. Θα περίμενε όμως να λειτουργούσε με διαδικασίες που θα είχαν το χαρακτήρα του επείγοντος στο να δρομολογηθούν λύσεις σε ζητήματα που στόχο θα είχαν πάντα την εξοικονόμηση χρημάτων -ΟΧΙ από τις τσέπες του κόσμου,τέλειωσαν- το συμμάζεμα του δημοσίου -ΟΧΙ με απολύσεις, έγιναν- την έναρξη τουλάχιστον κάποιων μεταρρυθμίσεων.

Αντιθέτως η κυβέρνηση αυτή μοιάζει να είναι η πλέον αθόρυβη που έχει περάσει από το τόπο. Αρκεί να ανφερθούμε στο ΥΕΘΑ. Ένα υπουργείο που αν κι έχει πολύ μεγάλα και σύνθετα θέματα,διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ο στρατιωτικός μηχανισμός που το “τρέχει” δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σαφώς πιο πειθαρχημένος από οποιοδήποτε άλλο τομέα του κράτους και έτοιμος να εκτελέσει εντολές που προέρχονται από τη πολιτική ηγεσία. Σ’ αυτό το τομέα λοιπόν επικρατεί νεκρική σιγή!

Ένα μήνα μετά δεν έχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητες των ΑΝΥΕΘΑ και του ΥΦΕΘΑ.
Που ακριβώς δυσκολεύεται ο κ. Παπαδήμος;

Στο ΥΕΘΑ υπάρχει πολύ μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει και προς την κατεύθυνση της οικονομίας. Η αναδιοργάνωση των ΕΔ πρέπει να συνοδευτεί με εξορθολογισμό του αριθμού των στρατοπέδων και των μονάδων που λειτουργούν. Να περικοπούν οι δαπάνες από το κλείσιμο όσων δεν χρειάζονται και μετά να εξεταστεί αν πρέπει να αυξηθεί ή όχι η στρατιωτική θητεία. Μέχρι στιγμής πάμε… ανάποδα.

Πρέπει να γίνει γρήγορα μια σοβαρή αποτίμηση της όποιας περιουσίας των ΕΔ και κυρίως της αξιοποίησής της ΟΧΙ για να πάρουμε τα λεφτά και να τα βάλουμε στο ταμείο, αλλά για να ανακουφιστεί το προσωπικό των ΕΔ. Η αξιοποίηση εκτάσεων που ανήκουν στις ΕΔ για ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών που θα ανακουφίσουν το προσωπικό απ΄ αυτό το πρόβλημα, πρέπει να ξεκινήσει.

Στους εξοπλισμούς πρέπει να γίνει άμεσα προγραμματισμός του τι χρειαζόμαστε και τι όχι. Δεν μπορεί να συρόμαστε πίσω από κάθε πρόταση που μας κάνουν. Δεν μπορεί επίσης να ανεχόμαστε, ειδικά τώρα τα “προβληματικά προϊόντα” που μας πούλησαν κάποιοι απ΄ αυτούς που μας κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο. Οι Γερμανοί ας πούμε και οι ανθρωποί τους στην Ελλάδα ας αφήσουν τις… παρατηρήσεις και ας δουν τι θα κάνουν με τα άρματα μάχης Leopard που ακόμη ,χρόνια μετά από τη παραλαβή τους, είναι… με ρωγμές!!!

Ας δούμε πρώτα απ΄ όλα τα θέματα συντήρησης των υπαρχόντων όπλων. Είναι βέβαιο ότι ο ΥΕΘΑ έχει ενημερωθεί με αριθμούς και ντοκουμέντα για το τι συμβαίνει με τα θέματα συντήρησης και κυρίως τι σημαίνουν για το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού και σ΄ ότι αφορά ειδικά στην ΠΑ και για την ασφάλεια των πτήσεων. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.

Στα Ναυπηγεία,αλλά και στις αμυντικές βιομηχανίες οι χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν το μαρτύριό τους,όχι μόνο επειδή βλέπουν με τα μάτια τους ότι οι επιχειρήσεις που δουλεύουν είναι κλινικά νεκρές, αλλά επειδή διαπιστώνουν ότι κανείς δεν κάνει τίποτα για να δώσει μία έστω προσωρινή λύση.

Στα θέματα προσωπικού των ΕΔ… δεν αρκούν τα συσσίτια και η παραχώρηση κατοικιών από τα παραθεριστικά κέντρα. Ναι καλά είναι τα μέτρα,αλλά οι άνθρωποι που παλεύουν… με πατέντες κάθε μέρα για να λειτουργεί η στρατιωτική μηχανή χωρίς λεφτά, ανέμεναν ότι μέσα από τη βαθειά κρίση θα ερχόταν και κάποια αξιοκρατία. Δυστυχώς οι “κομματάρχες” και οι “κομισάριοι” επιβιώνουν και σε κυβερνήσεις τεχνοκρατών στην Ελλάδα. Μην επανέλθουμε στο θέμα μεταθέσεων-τοποθετήσεων και γίνουμε κουραστικοί.

Πααρακολουθώντας το ΥΕΘΑ, μέσα από το σύστημα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, διαπιστώνουμε ότι οι αποφάσεις που έχουν λάβει οι τέσσερις πολιτικοί που διοικούν το ΥΕΘΑ είναι ελάχιστες. Και σίγουρα δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις πολυπληθείς ομάδες συμβούλων που έχουν.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε μία συζήτηση που είχε υποστήριζε ότι αυτή η κυβέρνηση “πρέπει να λειτουργήσει ώς μία κυβέρνηση που έχει μπροστά της χρόνο, σαν μια κανονική κυβέρνηση”. Μένει να δούμε ότι το εννοεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου