Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Περικοπές και σε συντάξεις κάτω των 1.400 ευρώ – Λιγότερες και οι δόσεις στην εφορία

Ανοιχτό φέρεται να είναι το ενδεχόμενο περικοπών και στις συντάξεις κάτω των 1.400 ευρώ! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας, κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, εξέφρασαν... την εκτίμηση ότι οι περικοπές ύψους 10% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, δεν αποδίδουν το προσδοκώμενο ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Έτσι, επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από το όριο αυτό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μειώσεις της τάξης του 5%.

Επίσης, φέρεται να βρίσκεται υπό εξέταση το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι εξαιρέσεις για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από τα 65 έτη, καθώς και η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη.

Στα μέτρα της διετίας 2013-2014 περιλαμβάνεται, επίσης, η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, που θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις μισθών, ενώ, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να γλιτώνουν από την κατάργηση τα «ψαλιδισμένα» δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Λιγότερες οι δόσεις για εξόφληση του φόρου

Εν τω μεταξύ, η τρόικα φαίνεται ότι κερδίζει και τη «μάχη» σχετικά με τον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Η κυβέρνηση είχε στόχο οι φόροι να εξοφληθούν σε δέκα δόσεις, κάτι το οποίο βρήκε αντίθετη την τρόικα, καθώς θα σήμαινε ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα πήγαιναν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, καθώς οι δόσεις θα έτρεχαν μέχρι και τον Μάιο του 2013. Εν τέλει, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δέχτηκε, μεν, την εξόφληση των φόρων σε δόσεις, ωστόσο περιορίζει τον αριθμό τους σε 7 ώστε το σύνολο των φόρων να έχει εξοφληθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο. Επίσης, το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης, αναμένεται να οριστεί στα 300 ευρώ, ενώ το εισοδηματικό οικογενειακό πλαφόν για την ένταξη στο μέτρο κατεβαίνει κάτω από τις 100.000 ευρώ και τοποθετείται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα ο συνολικός φόρος ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, η κάθε μηναία δόση θα είναι 428,5 ευρώ και όχι 300 ευρώ, αφού το ποσό θα πρέπει να εξοφληθεί σε επτά ισόποσες δόσεις (3.000:7=428,5 ευρώ). Αν ο συνολικός φόρος είναι 10.000 ευρώ, η κάθε μία από τις επτά δόσεις θα ανέρχεται σε 1.428,5 ευρώ.

Αν το ποσό του φόρου είναι 1.500 ευρώ, τότε θα εξοφληθεί σε πέντε και όχι σε επτά δόσεις, αφού η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και η σκέψη ο αριθμός των δόσεων να συνδυαστεί και με την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου, δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος να καταβάλλουν τον φόρο σε λιγότερες από επτά δόσεις, που θα ισχύουν για τους υπολοίπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου