Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Επί ποδός πολέμου για το μισθολόγιο

Οι στρατιωτικοί ετοιμάζονται να προσβάλουν δικαστικά την απόφαση για αναδρομικές περικοπές και να ιδρύσουν ομοσπονδία

Μαζικές προσφυγές στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και δημιουργία Ομοσπονδίας Ενώσεων στρατιωτικών είναι η απάντηση των ένστολων στα οικονομικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν. Οι τρόποι αντίδρασης των στρατιωτικών την επόμενη μέρα του οικονομικού Αρμαγεδδώνα είναι... το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσαν στην Αθήνα η ένωση των εν ενεργεία στρατιωτικών Αττικής (ΕΣΠΕΑ) και η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ).

Ο εργατολόγος Γιώργος Αντωνακόπουλος, που ήταν βασικός ομιλητής, υποστηρίζει πως οι ενώσεις των εν ενεργεία στρατιωτικών θα προσβάλουν μαζικά την απόφαση περί αναδρομικών περικοπών στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, γιατί αφενός τίθεται θέμα εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης των στρατιωτικών και αφετέρου θέμα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήδη οι αποδοχές των στρατιωτικών πριν από την εφαρμογή του νέου Μνημονίου θα είναι μικρότερες από το 2013 και από το 2014 λόγω της κατάργησης των δώρων και των πάγιων οδοιπορικών από το 2013. Το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, που θα θεσπιστεί το 2014, επιφέρει νέες μισθολογικές μειώσεις ύψους 88.000.000 ευρώ. Με την αναδρομική εφαρμογή του νέου μισθολογίου πλήττονται επιπλέον και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα, καθώς η σύνταξη υπολογίζεται με τον τελευταίο μισθό. Η διπλή μείωση στους συνταξιούχους φαίνεται και από το έγγραφο που απέστειλε ο υφυπουργός άμυνας Δ. Ελευσινιώτης προς τις ενώσεις αποστράτων, με το οποίο καλεί τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου να βρουν τρόπους ώστε να αποτραπεί η διπλή περικοπή των συντάξεων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Οι στρατιωτικοί υπάγονται σε ειδικό μισθολόγιο, εξηγεί ο εργατολόγος Γιώργος Αντωνακόπουλος, γιατί πρόκειται για μια δουλειά διαφορετική από τις άλλες, η οποία αποτελεί τον κορμό του κράτους. Πρόκειται για εργασία κάτω από δύσκολες κι επικίνδυνες συνθήκες χωρίς αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση και χωρίς δικαίωμα για απεργία. Οι στρατιωτικοί θα προσβάλουν τις περικοπές των αποδοχών τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με την ευκαιρία αυτής της απόφασης θα κριθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και το ζήτημα συνταγματικότητας της επιβολής μειώσεων στις εν γένει αποδοχές των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίοι συνιστούν νευραλγικό τομέα για την άμυνα της χώρας και για τον λόγο αυτό αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο. Επιπλέον τίθεται και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει ίση φορολογική μεταχείριση των φορολογούμενων, δεν υπάρχει όριο εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης και πλήττονται δυσανάλογα οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των ενώσεων εν ενεργεία στρατιωτικών, οι μειώσεις στην τσέπη των στρατιωτικών κυμαίνονται από 10% έως και 19% με την επιβολή μειώσεων στον βασικό μισθό αλλά και με την περικοπή των δώρων και των οδοιπορικών που έπαιρναν μέχρι και σήμερα. Οι στρατιωτικοί έχουν αρχίσει και εγγράφονται μαζικά στις οκτώ ενώσεις που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, ενώ από τον καινούργιο χρόνο θα προχωρήσουν άμεσα σε ίδρυση και λειτουργία ομοσπονδίας ενώσεων των εν ενεργεία στρατιωτικών. Παράλληλα η ανεξάρτητη ένωση των απόστρατων αξιωματικών σχεδιάζει να προσβάλει τη λειτουργία των κρατικοδίαιτων ενώσεων αποστράτων που τελούν υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχουν ελεγχόμενη από τον υπουργό διοίκηση και χρηματοδότηση.

(Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 03/12/2012 – Γ.Σ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου