Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αγοράζουμε τα βασικά - Νέες καταναλωτικές τάσεις λόγω κρίσης.

H οικονομική κρίση επέφερε σημαντικές αλλάγες στην καταναλωτική συμπεριφορά, κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας Henkel Habits, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Henkel από την TNS και στην οποία συμμετείχαν 6.400 άτομα από 8 ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκριμένα την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 77% των Ελλήνων και περίπου το 70% των Ισπανών και των Ιταλών, αγοράζουν πλέον είδη πρώτης ανάγκης. 

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι αναπτύσσεται μια νέα καταναλωτική προσέγγιση καθώς οι καταναλωτές δεν προτιμούν μόνο τα προϊόντα που είναι αποτελεσματικά, αλλά και εκείνα που σέβονται το περιβάλλον.

 Ενδεικτικό είναι ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές έχουν μειώσει τη θερμοκρασία στην οποία γίνεται το πλύσιμο των ρούχων: το 60% των Ελλήνων, το 64% των Ισπανών και το 57% των Ιταλών έχουν προχωρήσει στην παραπάνω πρακτική με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. 

Οι Ισπανοί πλένουν τα ρούχα τους σε μέση θερμοκρασία 25°C, όταν την ίδια στιγμή ο μέσος όρος των 8 χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι 40°C.

Μάλιστα το 23% των Ελλήνων συμφώνησε πως «η κρίση τους ενθάρρυνε να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς αυτό αποτελεί ίσως ένα μέρος της λύσης για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης οικονομίας σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με του Ευρωπαίους, η γκάμα των διαθέσιμων φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων έχει δείξει σημάδια βελτίωσης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Παρ' όλα αυτά, ένα από τα επαναλαμβανόμενα ζητήματα τα οποία τονίστηκαν είναι το γεγονός ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εξακριβώσουν ποια προϊόντα πραγματικά ακολουθούν υπεύθυνες περιβαλλοντικές πρακτικές.

Ταυτόχρονα, προέβλεψαν ότι στο μέλλον τα προϊόντα θα αναγκαστούν να παρέχουν πιο κατανοητές πληροφορίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα των περιβαλλοντικών τους πιστοποιήσεων για καλύτερες πρακτικές και αγαθά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου