Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στα 2.680 ευρώ η "έκτακτη εισφορά" Τσοχατζόπουλου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Realnews" της Κυριακής, το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που περιλαμβάνει και την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς, καθώς και την εισφορά σε περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής), καλεί τον κ. Τσοχατζόπουλο να καταβάλει 2.680 ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος δηλώνει εισόδημα 82.680 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με τη βουλευτική του σύνταξη δηλαδή, και τεκμαρτό εισόδημα 8.700 ευρώ, ενώ η σύζυγός του μηδενικό, όπως και την περσινή χρονιά.
Η τελευταία φορά που η ίδια εμφανίζει αποδοχές είναι στο "πόθεν έσχες" του πρώην υπουργού το 2009, για το οικονομικό έτος 2008, όπου δηλώνει 15.330 ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την αρχική φορολογική δήλωση του ζευγαριού.
Η κα Β. Σταμάτη δηλώνει πως κατέβαλε 1,5 εκατ. ευρώ για την "αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων κ.τ.λ. οχημάτων".
Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο στη δήλωση που έχουν στα χέρια τους οι φορολογικές αρχές, αφού η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου αναφέρει επίσης, πως έχει έσοδα 1 εκατ. ευρώ από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή την πώληση ακινήτων.
Παράλληλα, στον κωδικό 787, όπου καταγράφονται τα ποσά της ανάλωσης κεφαλαίου, δηλώνει 530.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η επίκληση από τον φορολογούμενο ανάλωσης κεφαλαίου που σχηματίστηκε τα περασμένα έτη αποτελεί την πιο εύκολη λύση για δικαιολογήσει κανείς τα τεκμήρια διαβίωσης ή κτήσης περιουσιακών στοιχείων.
Με απλά λόγια, δίνεται η δυνατότητα να δικαιολογήσει την απόκλιση μεταξύ του εισοδήματος που προσδιορίστηκε τεκμαρτώς και του εισοδήματος που δήλωσε, με τον ισχυρισμό πως τα προηγούμενα έτη περίσσεψε ποσό χρημάτων που φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε νόμιμα από τον φόρο και το οποίο ξόδεψε το έτος της φορολογίας για να καλύψει τη διαφορά.
Εν προκειμένω, το ποσό που αθροίζεται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων και την ανάλωση κεφαλαίων δικαιολογεί την... αδικαιολόγητη υπέρογκη δαπάνη για την αγορά αυτοκινήτων 1,5 εκατ. από τη Β. Σταμάτη.
Τέλος, στη φορολογική δήλωση, στη στήλη που της αντιστοιχεί, εμφανίζονται δαπάνες που προορίστηκαν για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων (καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών κ.τ.λ.), που ανέρχονται σε 40.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2010, η Β. Σταμάτη, αν και απλή υπάλληλος της ΔΕΗ, είχε αγοράσει δύο ορόφους του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έναντι 1,1 εκατ. ευρώ από την off shore εταιρεία Nobilis, η οποία το είχε αγοράσει προηγουμένως από την Torcaso. Τα 450.000 ευρώ είχαν πληρωθεί σταδιακά κατά την τελευταία τριετία στη Nobilis και τα υπόλοιπα 650.000 ευρώ θα καταβάλλονταν από δάνειο που είχε συνάψει.

www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου