Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ο σύμβουλος του ΓΑΠ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, λέει πως πέφτει στο κενό η σκληρή λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα

Μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και έλλειψη αλληλεγγύης στην ευρωζώνη αποδίδει στους ευρωπαίους ηγέτες ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την πολιτική σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη, που -όπως είπε, είναι....
ανασταλτική για την ανάπτυξη.
Σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος μίλησε για αντίφαση ανάμεσα στα λεγόμενα και τις πράξεις των ευρωπαίων ηγετών. Οπως είπε, «στη Σύνοδο Κορυφής διαπίστωναν αφενός πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αφετέρου τώρα που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ύφεση, δεν της έχουν δοθεί τα απαραίτητα χρήματα τόνωσης, ούτε και έχει υπάρξει κάποια άλλη μορφή στήριξης επιχειρήσεων».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί πως η επιβίωση του ευρώ εξαρτάται από τις πράξεις και όχι από τα λόγια των πολιτικών ηγετών. Χαρακτήρισε την απόφαση της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του EFSF πολύ καλό βήμα, τονίζοντας ωστόσο οι ρυθμοί υλοποίησης της απόφασης είναι πολύ αργοί και πως το ζήτημα είναι εάν οι πολιτικοί θα είναι σε θέση να ενεργήσουν γρήγορα.

Ο κ. Στίγκλιτς δήλωσε ακόμη ότι έχει βαθιές ανησυχίες, βαθιές ως προς την έλλειψη προθυμίας ολοένα και περισσότερων ανθρώπων στην Ευρώπη για βοήθεια προς την Ελλάδα ή προς μία άλλη χρεωμένη χώρα.

Ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι επικρατεί η εντύπωση πως ένα νόμισμα μπορεί να είναι σταθερό σε χώρο όπου λείπει η αλληλεγγύη.

«Και αυτές οι ανησυχίες», συμπλήρωσε, «υπάρχουν από την αρχή, από την ίδρυση του ευρώ και τότε υπήρχε η ελπίδα ότι θα ήταν αρκετά ισχυρή η αλληλεγγύη και πως οι θεσμοί θα εξελίσσονταν και πως αυτή και μόνον η ύπαρξη του ευρώ θα δημιουργούσε περισσότερη αλληλεγγύη».

Ο οικονομολόγος σημείωσε ότι «τα τρέχοντα προβλήματα έχουν υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες για κοινή δράση και διχάζουν την Ευρώπη, κάτι που συνιστά έναν πολύ σοβαρό διχασμό και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά απάντηση με θεσμούς που θα ήταν απαραίτητοι».

Τέλος, εμφανίστηκε ανήσυχος για την εφαρμοζόμενη πολιτική σκληρής λιτότητας, που όπως αποδείχτηκε σε Ελλάδα, Λετονία και Ιρλανδία, η ανάπτυξη πέφτει στο κενό.

http://www.dailynews24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου