Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχίζει η φοροεπιδρομή

Ξεκινά η αποστολή του πολυεκκαθαριστικού στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με περίπου ένα μισθό.
Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, οι έκτακτες εισφορές θα συμπεριληφθούν σε....
ένα εκκαθαριστικό σημείωμα.
Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά για Ι.Χ., πισίνες κλπ, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος και αφορούν σε 3 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Αφορά όσους το 2010, το συνολικό εισόδημά τους από όλες τις πηγές ξεπερνούσε τα 12.000 ευρώ, όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αν πέρυσι δεν είχαν εισόδημα, καθώς και όσους είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής.
Για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό, τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο.
Τα ποσά και η έκπτωση
Οι πολίτες θα κληθούν να εξοφλήσουν τις εισφορές σε έξι δόσεις με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 300 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, αν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη μέχρι τις 31 Οκτωβρίου κοκ.
Επίσης, στην απόφαση προβλέπεται και έκπτωση, εφόσον το συνολικό ποσό καταβληθεί εφάπαξ και εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης. Η έκπτωση ανέρχεται στο 5%.
Αν το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού δεν υπερβαίνει τα 27 ευρώ αθροιστικά, τότε δεν θα καταβάλλεται.
Ποιοι απαλλάσσονται
Εξαιρούνται μόνο μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό πάνω από 80%, τα εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αποζημιώσεις για απολύσεις,
Επίσης, απαλλάσσονται από την εισφορά και οι μακροχρόνιοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, στους οποίους όμως θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή της εισφοράς λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους και στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία με τα αναγκαία παραστατικά για να διαγράψουν την εισφορά.
Τέλος, υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές θα καταβάλουν αυξημένη εισφορά με συντελεστή 5% επί του συνολικού ποσού εισοδήματός τους, εφόσον είχαν την παραπάνω ιδιότητα την περασμένη χρονιά.

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου