Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Έχουμε Αρχιεπίσκοπο…

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα


Ακούγεται ελαφρώς οξύμωρο και ενδεχομένως αντιφατικό, να αρθρώνω εγώ την άποψη ότι ναι, έχουμε Αρχιεπίσκοπο! Σε μια εποχή που οι άλλοτε κολλητοί του αλλά και οι παραδοσιακοί του αντίπαλοι, κάνουν ό, τι μπορούν για να τον αποδομήσουν και να μας πείσουν ότι η Εκκλησία στερείται ενός ηγετικού Ταγού… και ακόμη ότι τα προβλήματα υγείας που.....
ταλαιπωρούν τον κ. Ιερώνυμο, θα τον οδηγήσουν μοιραία σε παραίτηση, έρχομαι εγώ για να τους πω ότι είναι εκτός πραγματικότητας! Ο Αρχιεπίσκοπος, είτε το θέλουμε, είτε όχι υπάρχει! Έχει σώας τας φρένας! Έχει ένα εξαιρετικό επιτελείο συνεργατών και οδηγεί με σύνεση και διάκριση, το σκάφος της Εκκλησίας!
Ζω τα της Εκκλησίας από κοντά τα τελευταία 30 χρόνια…! Θυμάμαι έντονα την ταραχώδη αρχιεπισκοπεία του Ιερωνύμου του Α’ του σπουδαίου και παρεξηγημένου αυτού Πρωθιεράρχου! Συμμετείχα ενεργώς στα της Εκκλησίας και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο την αρχιεπισκοπεία Σεραφείμ! Παρακολουθούσα από κοντά τις αθλιότητες των Ηρακλειδών τότε, του αρχιεπισκοπικού θρόνου και τις στηλίτευσα ευθαρσώς και επωνύμως από τα ΜΜΕ, της εποχής εκείνης, τα οποία δεν ήταν ιδιαιτέρως φιλικά και πρόθυμα να φιλοξενήσουν απόψεις εναντίον του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ… Γεύτηκα μέχρι κεραίας, την άψινθο της αχαριστίας, τα δέκα χρόνια του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που πολεμήθηκε ανηλεώς, από τους πάντες, του Ιερωνύμου τότε, ως Θηβών, μη εξαιρουμένου!
Όλες οι εποχές έχουν τους ίδιους διαδρομιστές και τους ίδιους σπερμολόγους! Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος από τη στιγμή που ανέρχεται στο θρόνο, ευρίσκεται αντιμέτωπος με τις φήμες που τον θέλουν να παραιτείται ή να πεθαίνει..!
Γιατί θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ο νυν Αρχιεπίσκοπος; Δύο κατάγματα στα πόδια, από δύο ατυχή πεσίματα σε δύο εξόδους του στην επαρχία (Καλαμάτα και Αγρίνιο), και μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που άρπαξε, κατά την τελευταία επέμβαση στο πόδι του, ήταν αρκετά για να πάρουν τα σύρματα φωτιά και να αρχίσουν τα σενάρια διαδοχολογίας! Όμως, όσο προβλέψιμο ήταν αυτό στα χρόνια των προηγούμενων Αρχιεπισκόπων, τόσο πιο δύσκολο είναι τώρα! Ο Ιερώνυμος είναι απρόβλεπτος και του αρέσει, ως γνήσιος στρατηγός και μάλιστα Αρβανίτης που είναι, να κρατάει πάντα τον τελευταίο λόγο! Ας μην ετοιμάζονται, λοιπόν, ακόμη οι επίδοξοι δελφίνοι! Είναι νωρίς! Η επόμενη μέρα μπορεί να έχει αρχίσει από την επομένη της εκλογής του Ιερωνύμου του Β’… Οι εποχές, όμως, είναι εντελώς διαφορετικές! Την ώρα της διαδοχής του Ιερωνύμου, τα κριτήρια για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο, θα έχουν αλλάξει! Ήδη κάποιοι εκ των επίδοξων διαδόχων, έχουν δείξει τις διαθέσεις τους! Όμως αυτό δεν αρκεί! Ο Ιερώνυμος, εξελέγη μεγάλος! Τον πρόλαβαν τα χρόνια..! Κι αυτό, ενώ άλλες εποχές, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουν τα όποια σενάρια, σήμερα κάνουν το τοπίο ακόμη πιο αβέβαιο απ’ ότι είναι!
Άλλος λόγος, άλλης γραφής μας ο αδύναμος λόγος του Αρχιεπισκόπου σήμερα, σε αντιαδιαστολή με εκείνον του Χριστοδούλου, και τα σενάρια που απορρέουν εξ αυτού!

http://www.kentrinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου