Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Wikileaks: Ο Παπανδρέου θέλει να αποφύγει το χαρακτηρισμό «Αμερικανάκι»


Ρε παιδιά τι να αποφύγει...! Τον έχει από την ημέρα που γεννήθηκε!


Μήπως εννοείτε ότι θέλει να ξεκολλήσει τη ρετσινιά από πάνω του;


Συντάκτης του δημοσιεύματος είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ και απευθύνεται στον αμερικανό ναύαρχο Gary Roughead
Ο Παπανδρέου προσέχει τη ρητορική του στο εσωτερικό της χώρας για να μην τον πουν «αμερικανάκι» οι επικριτές του, αναφέρει απόρρητο τηλεγράφημα της Wikileaks, με ημερομηνία 30.10.2009.

Συντάκτης του δημοσιεύματος είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ και απευθύνεται στον αμερικανό ναύαρχο Gary Roughead, στον οποίο παρέχει συμβουλές ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα.


Ο Σπέκχαρντ καλωσορίζει τον αμερικανό ναύαρχο στην Ελλάδα. «Είστε ο πρώτος υψηλόβαθμος στρατιωτικός που επισκέπτεται την Ελλάδα από τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου», αναφέρει το τηλεγράφημα.


Ο «μήνας του μέλιτος» τελειώνει


Στη συνέχεια ο Σπέκχαρντ αναφέρεται στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας. «Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα αναγκάσει τον Παπανδρέου να πάρει σκληρές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του ελληνικού στρατού. Επίσης, η κρίση δημιουργεί ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνησή του. Ο «μήνας του μέλιτος» τελειώνει».


Τους προηγούμενους 12 μήνες που οδήγησαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, υπήρξαν διαδοχικές κρίσεις για την κυβέρνηση Καραμανλή, που διέθετε πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή. Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα καθώς είχαν ξεσπάσει μια σειρά ενδοκυβερνητικά σκάνδαλα, η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, επεισόδια κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2009, εγχώρια τρομοκρατία, έκρηξη της λαθρομετανάστευσης και αύξηση των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.


Στις 2 Σεπτεμβρίου, ένας μελαγχολικός Καραμανλής, μετά από συνεχείς επιθέσεις της αντιπολίτευσης και κατακόρυφη πτώση των ποσοστών αποδοχής του, προκήρυξε εκλογές, στις οποίες η ΝΔ έχασε με διαφορά 10 μονάδων.


Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έχει αμερικανίδα μητέρα, έχει ζήσει και σπουδάσει στις ΗΠΑ και ως υπουργός Εξωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει χτίσει μια καλή φήμη στη διεθνή κοινότητα, και έχει λάβει το χαρακτηρισμό του στοχαστικού και εποικοδομητικού συνομιλητή. Παρότι ο ίδιος θα πρέπει να χρησιμοποιεί προσεκτική ρητορική στο εσωτερικό της χώρας για να αποφύγει την ταμπέλα «αμερικανάκι» από τους επικριτές του, οι πρόσφατες δεσμεύσεις του ήταν θετικές.


Για την Τουρκία


«Η κυβέρνηση Παπανδρέου συνεχίζει να στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά δεν θα δώσει «λευκή επιταγή», εκτός αν υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος σε σημαντικά διμερή ζητήματα και στο Κυπριακό. Παρότι ο Παπανδρέου είναι περήφανος για τη συνεργασία του με την τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας προειδοποίησε ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας θα μπορούσε να τιναχθεί «στον αέρα», κατά την αξιολόγηση του 2009, ιδιαίτεα αν οι προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο συνεχιστούν», αναφέρει το τηλεγράφημα.


Από το Newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου