Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές του προγράμματος που αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και αν η Ελλάδα είχε μηδενικό χρέος.
Αυτό λόγω του ότι, όπως σημείωσε, το σύστημα δεν ήταν διατηρήσιμο και ανταγωνιστικό, υπήρχε έλλειμμα διαφάνειας και είχαν επενδυθεί λίγα στους τομείς στους οποίους η Ελλάδα «είναι ανταγωνιστική, δηλαδή στον ποιοτικό τουρισμό, τις πράσινες τεχνολογίες και την καινοτομία».
Επισήμανε πως αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα θα μπορούσε να βοηθηθεί εάν της δινόταν περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή και μάλιστα όπως εκείνος που δόθηκε στην Ιρλανδία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα ήταν πολύ ευκολότερα για την Ελλάδα εάν ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με την Ιρλανδία, κάτι που θα καθησύχαζε τις αγορές και τους επικριτές, επισημαίνοντας πως οι κοινοτικοί υπουργοί Οικονομικών έχουν πάρει τη σχετική απόφαση, που όμως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.
Θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα πεδίο δράσης και πώς με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μπορεί να γίνει μείωση των φόρων και να επιτευχθούν υψηλότερα έσοδα, σημείωσε ότι οι εισπράξεις από φόρους, παρά την αρνητική ανάπτυξη της τελευταίας χρονιάς, αυξήθηκαν κατά 10%.
Σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα λιτότητας που είναι οδυνηρό, όμως η κρίση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να λυθούν μερικά από τα διαρθρωτικά προβλήματα, ενώ αποτελεί και ευκαιρία για αλλαγή των δομών στην Ευρώπη.
http://www.cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου