Το χρονικό των δραματικών εξελίξεων
Να παραμείνουν στο κτίριο της Νομικής, που κατέλαβαν από την Τρίτη, αποφάσισαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης οι μετανάστες, κατά τη «μαραθώνια» συνέλευσή τους εντός του Ιδρύματος στην οδό Σόλωνος.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, «αποφάσισαν να μην μετακινηθούν σε άλλο χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου διότι εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο, που τους προτάθηκε, δεν πληρεί τις προδιαγραφές (ασφαλείας), που είχαν συμφωνηθεί».Κάπως έτσι έπεσαν στο κενό οι πολύωρες διαβουλεύσεις της Τετάρτης με τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες τους εξασφάλισαν κτίριο για την παραμονή τους, ενώ το γεγονός ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία ασχολείται επί μέρες με το θέμα τους, φάνηκε να μην ικανοποιεί τους μετανάστες!
«Παρά τις αντιξοότητες, εξασφαλίσαμε σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων -του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής-, οι οποίες, μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν κατηγορηματικός ως προς το ό,τι και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά και το άσυλο δεν θα καταργηθεί!
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι αρμόδιοι υπουργοί έδειχναν αποφασισμένοι να μη νομιμοποιηθεί κανένας παράνομος μετανάστης.
Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν: «Μέσα σε λίγο καιρό θέσαμε τους όρους για συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική μετά από την αδράνεια των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Με την αναθεώρηση του μεταναστευτικού νόμου 3386/05 χτυπάμε τη μαύρη εργασία ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία. Η συγκεκριμένη κατάληψη είναι βίαιη και εκβιαστική. Πυροδοτεί την πόλωση και κάνει κακό στους μετανάστες. Με αυτές τις πρακτικές συγκαλύπτονται υπαρκτά προβλήματα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να προστατέψει το άσυλο και το κράτος δικαίου. Δεν υποκύπτουμε στη βία».
Συμφώνησαν οι ΜΚΟ, αλλά …
Την Τετάρτη, έπειτα από πολύωρες συσκέψεις, οι πρυτανικές αρχές ήρθαν σε συμφωνία με τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη μεταφορά των μεταναστών σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας.
Ωστόσο, την Πέμπτη, οι μετανάστες έκλεισαν την κεντρική πύλη της Νομικής και σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν.
Παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης επισκέφτηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές.
Ο κ. Τέντες επισήμανε ότι η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται είναι προς κάθε κατεύθυνση και αφορά όχι μόνο πιθανά αδικήματα των πρυτανικών αρχών αλλά και των διακινητών των αλλοδαπών μεταναστών και των αρμοδίων αρχών, καθώς οι αλλοδαποί έφθασαν στην Αθήνα από την Κρήτη.
Ακόμη, διευκρινίστηκε ότι, εάν υπάρξουν ύποπτοι, θα κληθούν να καταθέσουν και, σε περίπτωση που υπάρξουν αδικήματα, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τους διακινητές των λαθρομεταναστών, φαίνεται πως υπάρχουν ευθύνες. Ο πρύτανης εξέφρασε την αγωνία του να μην υπάρξει βίαια εκκένωση της Νομικής Σχολής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τέντες επισήμανε ότι, εάν δεν ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές, δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο κτίριο της Νομικής.
Τι είδαν οι... Νοτιοκορεάτες
Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και συνεργείο της νοτιοκορεάτικης τηλεόρασης βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να το καλύψει.
Έκπληκτοι οι Νοτιοκορεάτες δημοσιογράφοι ζητούσαν από τους Έλληνες συναδέλφους τους, να τους περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο της Νομικής, αλλά και να τους εξηγήσουν το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου