Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

“Τα πάτε καλά, κόψτε ακόμα περισσότερα!”


Εύσημα από τους δανειστές για "θυσίες" 2,2% του ΑΕΠ

Μεγάλη πρόοδο στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η Ελλάδα, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές προοπτικές (Fiscal Monitor) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, την ώρα που στην χώρα μας βρίσκεται και πάλι κλιμάκιο της Τρόικας.


Στην έκθεση το ΔΝΤ τονίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει και το 2011 (μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι προσπάθειες αυτές, προσθέτει το ΔΝΤ, αναμένεται να μεταφραστούν σε σημαντική βελτίωση της τάξεως του 2% του ΑΕΠ και άνω, τόσο στα ονομαστικά όσο και στα κυκλικά προσαρμοσμένα ισοζύγια, αντανακλώντας κυρίως τις περικοπές δαπανών.


Περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος αναμένεται στις συγκεκριμένες χώρες και το 2012, προσθέτει το ΔΝΤ.


Πώς θα εξοικονομηθεί 2,2% του ΑΕΠ


Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως το ελληνικό πρόγραμμα για το 2011 στο σκέλος των εσόδων περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την ταχύτερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων, μέτρα κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων, βελτίωση της συλλογής φορολογικών εσόδων, ανανέωση των αδειών τηλεπικοινωνιών, επέκταση των συμβάσεων για τα αεροδρόμια κλπ.


Τα μέτρα αυτά, αναφέρεται, θα αντιστοιχούν σε αύξηση εσόδων 1%.


Στο σκέλος των δαπανών περιλαμβάνονται περικοπές επιχορηγήσεων και λειτουργικών δαπανών, συγκράτηση μισθολογικών δαπανών, αυξήσεις των τιμών στα τιμολόγια των δημοσίων επιχειρήσεων, μέτρα εξοικονόμησης κόστους στον κλάδο Υγείας, αύξηση της συμμετοχής στις νοσοκομειακές δαπάνες και διερεύνηση των οικογενειακών παροχών.


Μειώσεις στις μεταβιβάσεις και λειτουργικές δαπάνες, στις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις του δημόσιου τομέα και στις στρατιωτικές προμήθειες.


Αυτά τα μέτρα οδηγούν σε μείωση δαπανών 1,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου