Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

S&P: Υποβαθμίζει ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς

Σε ΄B+΄ υποβαθμίζει τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες – Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς – η Standard & Poor΄s μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΄BB-΄ από ΄BB+΄.
Η S&P σημειώνει ταυτόχρονα ότι
το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγαλύτερη επιδείνωση του λειτουργικού και οικονομικού περιβάλλοντος και με αυξημένες πιθανότητες αναδιάρθρωσης του κυβερνητικού χρέους.

Ειδικότερα, η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε ΄B+΄ από ΄BB+΄ και την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της θυγατρικής United Bulgarian Bank A.D. (UBB) σε ΄B+΄ από ΄BB΄.

Επίσης, η Standard & Poor΄s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε ΄B+΄ από ΄BB΄ για τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες που αξιολογεί: EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Όλες οι αξιολογήσεις για τις τράπεζες παραμένουν σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (CreditWatch) με αρνητικές επιπτώσεις.

Οι νέες αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος, ακολουθούν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες και την αναθεώρηση του κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα (BICRA) της Ελλάδας στην ομάδα 7 από την ομάδα 5.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ενέργειες του οίκου αναφορικά με τις αξιολογήσεις, αποτυπώνουν την άποψη για συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, το οποίο εκτιμά ότι αναμένεται να αποδυναμώσει το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό προφίλ των τεσσάρων τραπεζών που αξιολογεί.

Ακόμη, κάνει λόγο για περαιτέρω επιδείνωση του asset quality στα εγχώρια loan books των τραπεζών, κυρίως εξαιτίας ενός πιο αντίξοου οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα από ό,τι συμπεριλάμβανε στις προηγούμενες αξιολογήσεις της.

Υπογραμμίζει ακόμη την μειούμενη κερδοφορία, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων στη δημιουργία εσόδων και στην αύξηση των χρεώσεων για επισφάλειες, καθώς και την υψηλή έκθεση των τραπεζών στην μειούμενη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων τους σε ελληνικό κρατικό χρέος, "το οποίο εκτιμούμε ότι αντιστοιχεί στο 90%-220% του συνολικού προσαρμοσμένου κεφαλαίου (TAC) για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες (με την Alpha Bank να έχει την μικρότερη έκθεση".

Σύμφωνα με την άποψη της Standard & Poor’s, αυτά τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε κρατικό χρέος, εκθέτει τις τράπεζες στην αυξημένη πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του χρέους.

Επισημαίνει δε την ευάλωτη θέση της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών στις πιέσεις που δέχεται η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, και η οποία μπορεί να ανακινήσει πιέσεις στην εγχώρια λιανική χρηματοδότηση των τραπεζών, εξαιτίας των πιθανών μεγάλων εκροών καταθέσεων.

S&P: Αυξημένος ο κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Σε αύξηση κατά δύο βαθμίδες της αξιολόγησης για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA) της Ελλάδας στην Ομάδα 7 από την Ομάδα 5 προηγουμένως (από συνολικά 10 με το 1 να αποτελεί το ισχυρότερο) προχώρησε η Standard & Poor’s καθώς θεωρεί πως αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους.

Η κατάταξη αυτή αντιπροσωπεύει την άποψη του οίκου για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των τραπεζικών συστημάτων. Στην ομάδα 7 βρίσκονται η Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία και η Ουγγαρία.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αλλαγή στην αξιολόγηση BICRA αντανακλά τον αναμενόμενο αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα από "αυτό που περιμένουμε να είναι ένα αυξανόμενα σκληρό λειτουργικό περιβάλλον και αυτό που θεωρούμε σήμερα ως μεγαλύτερη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους".

"Πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη διάβρωση της εμπιστοσύνης στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό και χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών", προσθέτει η S&P.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του BICRA, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ως αντισυμβαλλομένου της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha Bank, και της Τρ. Πειραιώς σε “Β+” ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε “B”. Όλες οι αξιολογήσεις παραμένουν σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες (CreditWatch negative).

Η Standard & Poor’s αναμένει ότι το δύσκολο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, θα επηρεάσει αρνητικά το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τώρα αναμένει ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα. "Οι προβλέψεις μας τώρα κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5%, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για συρρίκνωση 2,5%, συμπεριλαμβανομένων και των επιδράσεων από όλα τα κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση των αυξημένων δημοσιονομικών ανισορροπιών".

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι η υλοποίηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, του προγράμματος δημοσιονομικής ενοποίησης, για το οποίο δεσμεύτηκε με τη συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ, αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω σύσφιξη της θέσης του προϋπολογισμού της χώρας.

"Σύμφωνα με την άποψή μας, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δυσοίωνες τις προοπτικές ανάπτυξης και να ανακινήσει υψηλότερα πτωτικά ρίσκα στο λειτουργικό περιβάλλον μακροπρόθεσμα".

Ο οίκος αναμένει επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείου το 2011 λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για τρίτη συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οίκο τα προβληματικά δάνεια (με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) θα φτάσουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που το θεωρεί αποτέλεσμα της συσσώρευσης του πιστωτικού κινδύνου λόγω της γρήγορης επέκτασης των περασμένων ετών.

Επιπλέον, η S&P πιστεύει πως η αντίληψη που επικρατεί για αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους θα έχει αρνητική επίπτωση στην προθυμία πληρωμής των χρεών από τους οφειλέτες ειδικά λόγω της κουλτούρας του ελληνικού ιδιωτικού τομέα στο συγκεκριμένα ζήτημα.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου