Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011


Θα δώσουν οι ναυτεργάτες το τελειωτικό χτύπημα στον τουρισμό ή θα σκεφτούν λογικά και θα αφήσουν πολίτες και τουρίστες να κάνουν επιτέλους διακοπές;
Πιθανότατα σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΝΟ, προκειμένου να αποφασίσει τελικά εάν θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή όχ

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση που δεν μπορώ να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Εκείνο το οποίο κατάλαβα είναι ότι το υπουργείο αναστέλλει διάταξη του νόμου Ανωμερίτη, ώστε να μην καταργηθεί, αλλά να «παγώσει» όσο εφαρμόζεται το Μεσοπρόθεσμο. Είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν καλύπτει αυτά, που ζητάμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη.

«Έγινε μία συνάντηση με την ΠΝΟ σε εποικοδομητικό κλίμα. Είπαμε ότι από πλευράς της κυβέρνησης ήδη στις πρώτες ημέρες ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό της αναστολής του νόμου Ανωμερίτη, το οποίο είναι προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης, που έγινε στο παρελθόν όσον αφορά τις αυξήσεις, παγώνει με νομοθετική πρόβλεψη, όσο διαρκεί βεβαίως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Παμπούκης.

Ο υπουργός εξήγησε ότι τα μέλη της ΠΝΟ του έθεσαν και άλλα αιτήματα, ωστόσο, ορισμένα από αυτά, όμως είπε, χρήζουν περισσότερης μελέτης και στις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο.

Οι ναυτεργάτες ζητούν την αναστολή της παραγράφου 1 από το άρθρο 44 του εφαρμοστικού νόμου, που κάνει αναφορά σε μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ το 2011 και από το 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος.

Ζητούν, επίσης, την αναστολή του άρθρου 11, που αναφέρεται σε μείωση των συντάξεων κατά 10% για τους κάτω των 60 ετών και αναστολή της παραγράφου, που αναφέρει μείωση των επικουρικών συντάξεων. Τέλος, απαιτούν την αναστολή του άρθρου 27 του παλαιότερου νόμου, που αναφέρει ένταξη του ΝΑΤ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 01/01/2013.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου