Μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών για τροποποιήσεις στο ισχύον καθεστώς που διέπει τις προαγωγές, τις μεταθέσεις, την εξέλιξη, την αξιολόγηση και την πειθαρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προωθεί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας βάζοντας στόχο την υλοποίησή τους έως το τέλος του 2012. Αλλαγές προωθούνται και σε θέματα που σχετίζονται με το επιχειρησιακό σκέλος του Στρατεύματος, καθώς επίσης και με τις παρεχόμενες ιατρικές-υγειονομικές υπηρεσίες στο προσωπικό.
Επιδίωξη του Γενικού Επιτελείου, όπως αναφέρουν πηγές, είναι να αμβλύνει σε ένα βαθμό τη δυσάρεστη και επώδυνη κατάσταση που έχουν προκαλέσει τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος των στρατιωτικών και να διορθώσει κάποια κακώς κείμενα. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει όφελος για το προσωπικό και τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Κι αυτό γιατί αρκετοί επιχείρησαν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση και προβλήματα. Περιθώρια πειραματισμών σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς λόγω των οικονομικών εξελίξεων μια λάθος κίνηση ίσως αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Οι όποιες αλλαγές, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΓΕΕΘΑ, θα επέλθουν αφού πρώτα λάβουν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.- Προωθείται νέος νόμος «Περί καταστάσεως αξιωματικών». Ο νόμος αυτός σχετίζεται με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των στελεχών, καθώς και με τους περιορισμούς ή τις απαγορεύσεις που απορρέουν από την ειδική σχέση τους με την υπηρεσία. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες στρατιωτικών οι οποίες ίσως και να έχουν μία προνομιακή μεταχείριση. Πιθανόν αυτό θα αλλάξει, ενώ υπάρχει πρόταση για νέο διακλαδικό κανονισμό πειθαρχίας, υπό τη σκέπη του οποίου θα βρίσκονται όλοι ανεξαιρέτως οι ένστολοι.
- Βελτιώσεις προωθούνται στην Υπουργική Απόφαση για τις μεταθέσεις. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις μη ικανοποίησης στελεχών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά-οικονομικά προβλήματα. Προτεραιότητα σίγουρα αποτελούν οι επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά το νέο οικονομικό περιβάλλον έχει δημιουργήσει και άλλες, που ο νόμος του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δεν προέβλεψε. Οι μαζικές, δε, μετακινήσεις στελεχών περνούν στο παρελθόν, καθώς ούτε η υπηρεσία μπορεί να διαθέτει μεγάλα κονδύλια ούτε οι στρατιωτικοί έχουν την οικονομική αντοχή για συνεχείς μεταθέσεις.
- Νέο σύστημα αξιολόγησης στελεχών, με ορθολογικότερα κριτήρια και με βάση την απόδοση και τις επαγγελματικές ικανότητες. Το θέμα της αξιολόγησης χωρά μεγάλη συζήτηση και πάντα υπάρχουν διαφωνίες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί.
- Νέος νόμος για την εξέλιξη των υπαξιωματικών. Αναθεωρείται ο νόμος 445/1974 με τον οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, οι βαθμοί και ο χρόνος παραμονής σε αυτούς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με τη σταδιοδρομική εξέλιξή τους.
- Αλλαγές στο υγειονομικό σύστημα. Νέος τρόπος επιλογής διευθυντών κλινικών, διακλαδικότητα στους αξιωματικούς του Υγειονομικού, δημιουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής, διακλαδική ανασυγκρότηση του κέντρου παιδιών με ειδικές ανάγκες. Επίσης, την 1η Νοεμβρίου θα εγκαινιασθούν το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής στο 414 ΣΝΕΝ.
- Εγκριση νέας δομής δυνάμεων, δημιουργία διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, βελτίωση του συστήματος ελέγχου και συλλογής πληροφοριών, αναδιοργάνωση του συστήματος ασφάλειας και πληροφοριών, δημιουργία κλάδου αξιωματικών πληροφοριών, διεύθυνσης πληροφοριακών επιχειρήσεων και διακλαδική στρατονομία.
- Πραγματοποίηση βολών με όλα τα οπλικά συστήματα. Αυτό σημαίνει πως πιθανότητα θα εκτελεστεί για πρώτη φορά και βολή με τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300. Φαίνεται ότι η επίλυση των προβλημάτων ολοκληρώνεται και εντός του επομένου χρονικού διαστήματος μία βολή S-300 θα είναι εφικτή.
- Προαγωγή διακλαδικότητας με κοινές παραγγελίες σε κοινούς κλαδικούς παραγωγικούς φορείς. Ηδη εφαρμόζεται διακλαδική συνεργασία μεταξύ των Γενικών Επιτελείων για επιθεώρηση-συντήρηση-επισκευή αεροπορικού υλικού, οχημάτων και οπλικών συστημάτων. Υλοποιείται η επέκταση και σε τομείς όπως ιματισμός (ένδυση-υπόδηση), χρώματα και σε έτερα κοινά υλικά.
- Πρόταση για νέο πεδίο Στρατιωτικών Σχολών στις πανελλήνιες εξετάσεις και πολιτική μεταπτυχιακών για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Βελτίωση του νόμου για προαγωγές των αξιωματικών
Βελτίωση του νόμου «Περί προαγωγής και εξέλιξης των αξιωματικών». Ο νόμος 3883/2010 προκάλεσε αρκετές δυσλειτουργίες, τις οποίες επιχειρείται να εξαλείψει μία σύνθεση προτάσεων των Επιτελείων σχετικά με τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια, τους βαθμούς και το χρόνο παραμονής σε αυτούς. Σημειώνεται πως ο νόμος αυτός «έφερε» τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας (συν 5 πλασματικά) στις Ενοπλες Δυνάμεις ως υποχρέωση της υπηρεσίας, εισάγοντας ταυτόχρονα την παράλληλη επετηρίδα. Η 35ετία ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά το 2015. Οσοι είχαν θεμελιώσει έως το 2010 δεν θίγονταν, ενώ η επιβάρυνση για όσους θεμελιώσουν μεταξύ 2011 και 2015 είναι 1,5 χρόνος επιπλέον για καθένα έτος. Κάποια στιγμή, είχε τεθεί και θέμα εθελοντικής παραμονής στο Στράτευμα (στην παράλληλη επετηρίδα) κατά μία 5ετία και για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προ του 2010. Δηλαδή, κάποιος που αποστρατευόταν από την υπηρεσία στο βαθμό του συνταγματάρχη ή του αντισυνταγματάρχη να μπορεί να παραμείνει στην υπηρεσία ακόμη 5 χρόνια. Το θέμα αυτό δεν προχώρησε υπό το βάρος των τότε συνταξιοδοτικών αλλαγών. Δεν αποκλείεται όμως να επανέλθει με κάποιο κίνητρο.
Ανδρέας Κούτρας στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου