Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό


Σύμφωνα με νέα έρευνα, όσοι πάσχουν από το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (Σ.Υ.Α.), δηλαδή από μια υπνική διαταραχή η οποία... συνοδεύεται από ροχαλητό και επεισόδια διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλική βλάβη.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο αυστραλιανό και ασιατικό Συνέδριο Ύπνου, το οποίο διεξήχθη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, αποδεικνύει πως όσοι πάσχουν από Σ.Υ.Α., έχουν μειωμένη ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου για την Αναπνοή και τον Ύπνο της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον ειδικό Φέργκαλ Ο΄ Ντόνοχιου, αφού έκανε μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους 60 ασθενών με το σύνδρομο,τις συνέκρινε με τις τομογραφίες των εγκεφάλων 60 ανθρώπων με ήπιο, φυσιολογικό ροχαλητό.

«Ο εγκέφαλος των πασχόντων από Σ.Υ.Α., όντως παρουσίαζε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Πολλοί ασθενείς που ροχαλίζουν υπερβολικά έχουν μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου τους στη διάρκεια του ύπνου. Όπως γνωρίζουμε από ανάλογες μελέτες που έχουν διεξαχθεί πάνω σε ζώα, μειωμένα επίπεδα οξυγόνου προκαλούν σημαντικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο» τονίζει ο κ.Ο΄ Ντόνοχιου.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι γυναίκες στην Αυστραλία πιστεύουν πως το ροχαλητό σκοτώνει και την ερωτική ζωή. Η έρευνα, η οποία έγινε από την εταιρεία Fisher & Ρayker Ηealthcare, έδειξε ότι το 50% των ερωτηθέντων γυναικών εκτιμά πως το ροχαλητό χάλασε τη ρομαντική τους σχέση, ενώ ένα ποσοστό 40% κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια «προκειμένου να αποφεύγουν το μαρτύριο».

Επίσης, το 30% δήλωσε ότι το ροχαλητό είναι αφορμή για συχνούς καβγάδες, ενώ το 6% απάντησε πως το ροχαλητό διέλυσε τον γάμο ή τη σχέση τους.

Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία έδειξε ότι ένας στους τέσσερις άνδρες που ροχαλίζουν βαριά, κινδυνεύει να υποστεί βλάβες στον εγκέφαλό του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μελέτη εξέτασε αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος όσων ροχαλίζουν πολύ, σε συνδυασμό με την επικίνδυνη άπνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου