Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η κατάργηση της βίζας για Αλβανούς και Βόσνιους!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ
Στις 19 Δεκεμβρίου 2009 καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρησης των ταξιδιωτικών εγγράφων, για την είσοδο στην ΕΕ σε τρεις χώρες, την Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν περιλήφθηκαν στην ρύθμιση αυτή. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εκφράσει την βούλησή του να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να καθιερωθεί για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία η δυνατότητα ταξιδίου των πολιτών τους προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς θεώρηση, το συντομότερο δυνατόν.
Στην σχετική έκθεση αναφερόντουσαν επί λέξει και τα ακόλουθα : «Θέλουμε πράγματι να κρατήσουμε την πόρτα μας κλειστή στους κοντινούς αυτούς γείτονες, στις χώρες αυτές που κάνουν ό,τι μπορούν για να μας ευχαριστήσουν; Δεν πρόκειται για την παραχώρηση δικαιωμάτων εργασίας ή παραμονής, πρόκειται για το βασικό δικαίωμα του μελλοντικού πολίτη της ΕΕ να ταξιδεύει ελεύθερα στα κράτη μέλη της Ένωσης.»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει πράσινο φως
Ένα χρόνο αργότερα στις 7 Οκτωβρίου 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδινε την σύμφωνο γνώμη του, παρά τις Γαλλικές επιφυλάξεις, και λίγο αργότερα οι αρμόδιοι υπουργοί εσωτερικών, υπέγραφαν την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της Αλβανίας και Βοσνίας Ερζεγοβίνης που θέλουν να επισκεφθούν τις χώρες της Ε.Ε.
Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι προξένησε μεγάλη χαρά στους Αλβανούς γείτονές μας, όμως η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα, τις αναμενόμενες δυσμενείς επιπτώσεις της.
Φοβούμαι ότι οι «νόμιμοι» πλέον Αλβανοί επισκέπτες στην Ελλάδα, δεν θα έρχονται μόνον για τουρισμό, (άλλωστε μην ξεχνάμε και το μικρό ανέκδοτο των δύο λέξεων : Αλβανός τουρίστας), αλλά έχοντας βρει πρόσφορο έδαφος, θα φροντίσουν να διευρύνουν τον κύκλο των πολλών και διαφόρων παρανόμων εργασιών τους. Από τα περιστατικά που δημοσιεύονται καθημερινώς στο δελτίο εγκληματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορούν κυρίως σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, πορνεία, ένοπλες ληστείες κλπ και έχουν ως πρωταγωνιστές Αλβανούς υπηκόους. Δεν χρειάζεται λοιπόν μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί ο καθένας, πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο χωριό Λαζαράτι, που βρίσκεται κοντά στο Αργυρόκαστρο, η καλλιέργεια χασίς είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων του χωριού και μάλιστα είναι σχεδόν αδύνατον να φτάσει κάποιος ξένος στην περιοχή. Πρόκειται για ένα απόρθητο φρούριο με δικούς του νόμους και κανόνες. Η προώθηση του χασίς προς την Ελλάδα, γίνεται με πολλούς τρόπους. Η κατάργηση της βίζας είναι βέβαιο ότι διευκολύνει τις κινήσεις των λαθρεμπόρων ναρκωτικών, με ότι τούτο συνεπάγεται για την χώρα μας. Κατά συνέπεια είναι επιτακτική προτεραιότητα για την Ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει και αυστηροποιήσει τους ελέγχους στους συνοριακούς σταθμούς εισόδου.
Αθρόα είσοδος μουσουλμάνων λαθρομεταναστών
Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος, που δεν συνδέεται άμεσα με την κατάργηση της βίζας, αλλά επειδή οι καιροί είναι πονηροί, οφείλω να την επισημάνω. Κάθε κάτοχος αλβανικού ἤ βοσνιακού διαβατηρίου μπορεί να επισκέπτεται την Ελλάδα και να παραμένει σε αυτήν υπό καθεστώς ημινομιμότητας. Με δεδομένο ότι η απόκτηση, με οποιονδήποτε τρόπο, αλβανικού διαβατηρίου είναι αρκετά εύκολη, νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι προφανής. Από στοιχεία της Αστυνομίας για τις συλλήψεις λαθρομεταναστών στην περιοχή του Έβρου, από την αρχή του χρόνου συνελήφθησαν 43.412 άτομα που επεχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Στην καλύτερη περίπτωση ο αριθμός των μη συλληφθέντων είναι τετραπλάσιος. Στο σύνολό τους οι συλληφθέντες είναι μουσουλμάνοι. Επομένως οι κίνδυνοι για την κοινωνική, πολιτιστική και θρησκευτική συνοχή των Ελλήνων είναι τεράστιοι.
Πηγή


Read more: http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2010/12/blog-post_8805.html#ixzz18lCCriPb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου