Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων, ο καθηγητής υδρογεωλογίας Γ.Σούλιος, με αφορμή την αποψινή Παγκόσμια Ημέρα του Νερού...
Αν και κανένα άλλο καιρικό φαινόμενο δεν έχει εμπνεύσει - ίσως- τόσο πολύ όσο η βροχή τους καλλιτέχνες, εντούτοις τα τελευταία χρόνια κάνει λιγότερα συχνά την "εμφάνισή" της και έχει αλλάξει κατά πολύ η έντασή της, συνεπεία των κλιματικών αλλαγών.
Την εξέλιξη της βροχής τα τελευταία 60 χρόνια μελέτησε ο καθηγητής υδρογεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεώργιος Σούλιος, με βάση στοιχεία που συνέλεξε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και από 13 σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.
"Τα τελευταία χρόνια βρέχει 'παλαβά'" περιγράφει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο κ.Σούλιος, σημειώνοντας ότι η μείωση του ύψους της βροχής κυμαίνεται από 1 χιλιοστό ετησίως στην Αθήνα έως 8 χιλιοστά στην Κέρκυρα. "Όσο πιο πολύ βρέχει και πιο έντονα, τόσο πιο γρήγορα μειώνονται οι βροχές με το πέρασμα των δεκαετιών", εξηγεί.
"Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι εκτός από το ρυθμό της βροχής, έχει αλλάξει και η κατανομή της, δηλαδή μειώνονται οι βροχοπτώσεις το χειμώνα και αυξάνονται το καλοκαίρι, περίοδο που όμως το νερό εξατμίζεται επιφανειακά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και δεν τροφοδοτούνται έτσι τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα", λέει ο κ.Σούλιος.
Στην Ελλάδα σήμερα, προσθέτει ο καθηγητής, έχουμε υδατικούς πόρους που ανέρχονται σε περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα νερού, το οποίο είτε ρέει επιφανειακά, είτε τροφοδοτεί υπόγεια υδροφόρα στρώματα. "Απ΄αυτά, τα 20 δισ. κυβικά μέτρα νερού είναι μόνο εκμεταλλεύσιμα εκ των οποίων τα 12, είναι επιφανειακά νερά και τα υπόλοιπα υπόγεια. Όσον αφορά την κατανάλωση, από τα 10 με 11 δισ. κυβικά μέτρα νερού που εκμεταλλευόμαστε, το 80% πάει στη γεωργία, το 6% με 8% στη βιομηχανία- βιοτεχνία και το υπόλοιπο στην αστική κατανάλωση" τόνισε ο κ.Σούλιος.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου