Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Χάος με τη λίστα της Λαγκάρντ

Όταν αποφάσισε ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου να μιλήσει για την λίστα με τα 2000 ονόματα σε ζωντανή σύνδεση στο δελτίο ειδήσεων του... 
...Mega, δεν περίμενε το «άδειασμα» του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε πριν από δύο ημέρες ότι δεν παρέδωσε ολόκληρη την λίστα με τα ονόματα όσων είχαν βγάλει λεφτά σε τράπεζα της Ελβετίας, επειδή φοβήθηκε τους υπαλλήλους τους ΣΔΟΕ για εκβιασμούς. Έτσι σε πρώτη φάση παρέδωσε, σύμφωνα με τη δική του δήλωση, ένα μέρος αυτής της λίστας, όπως έκρινε ο ίδιος. Η παράδοση έγινε προς τον  Επικεφαλής του ΣΔΟΕ εκείνη την περίοδο κ. Διώτη, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε στον διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, παρέλαβε την λίστα ανεπίσημα από τον προκάτοχό του.
Μετά τα ντόρο που προκλήθηκε για το ποια ακριβώς είναι η λίστα της κας Λαγκάρντ που παραδόθηκε σον κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε εχθές το πρωί ένα φλασάκι με την λίστα που ο ίδιος παρέλαβε από τον κ. Διώτη. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου "το φλασάκι αυτό υπήρχε στο γραφείο του Βαγγέλη Βενιζέλου χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί  με οποιονδήποτε τρόπο. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε την  εύλογη  εντύπωση ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ."
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "μόλις ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαπίστωσε από τα σημερινά  δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις  ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό αυτό (όχι για παράνομη επεξεργασία, αλλά ως υλικό που ακόμη  και χωρίς να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας πρέπει να υπάρχει στη διάθεση της πολιτείας για να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποκρύφτηκε ή καταστράφηκε), έστειλε στον πρωθυπουργό ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης και όπως ακριβώς του το έδωσε."
Τέλος οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπογραμμίζουν: "Θα ήταν αδιανόητο να δοθεί η εντύπωση ότι «χάθηκε» υλικό που πέρασε από χέρια δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων."
Πάντως λαμβάνοντας τη λίστα στο Μέγαρο Μαξίμου από το ΠΑΣΟΚ την προώθησαν αμέσως στο ΣΔΟΕ.
Οι αντιδράσεις
«Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος; Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα και για εμάς είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη;» αναρωτιέται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουϊκ αναφορικά με την δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η λίστα δεν είναι αξιοποιήσιμη. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος σχολίασε ότι «Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους κλπ η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Εκεί τα αντίστοιχα ΣΔΟΕ δεν είχαν κανένα κόλλημα να γεμίσουν τα ταμεία τους με περίπου 10 δις ευρώ, χωρίς να σκεφθούν αν η λίστα τους είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Για μας γιατί θα πρέπει να είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη όταν πολύ περισσότερο παραδόθηκε επίσημα από την τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου;
Και εάν εξακολουθεί ο κ. Βενιζέλος να στέκεται πίσω από νομικά ζητήματα, τότε με τη μορφή του κατεπείγοντος ας στείλει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει απαγορεύσεις. Άμα θέλει η πολιτική και όταν θέλουν οι πολιτικοί τα πάντα μπορούν να κάνουν. Από το να καταστρέφουν την Ελλάδα, μέχρι να την αναστηλώσουν.
Ας προτιμηθεί το δεύτερο...»
ΣΥΡΙΖΑ: Να έρθει σύντομα στην επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής η «λίστα Λαγκάρντ»
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη ''λίστα Λαγκάρντ'', των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επί δύο χρόνια δεν φρόντισαν να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν την έγκριση της επιτροπής ώστε να ζητηθεί από το ΣΔΟΕ η διενέργεια έρευνας».
«Δεν τους πέρασε από το μυαλό να πράξουν ό,τι και οι ομόλογοί τους στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και αλλού», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «όπου βάσει παρόμοιων στοιχείων διεκδίκησαν και εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους, αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς».
«Και το κυριότερο, επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.
Ειδικά για τον κ. Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος. 'Αραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες;»
Εντύπωση προκάλεσε και η σφοδρή επίθεση που έκανε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η Βουλευτής της Ν.Δ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, μιλώντας στο «Marconi Radio 96,1 F.M.» του Βόλου την Τρίτη.
«Ο κ. Βενιζέλος είχε αυτή τη λίστα και τις πληροφορίες στα χέρια του από το καλοκαίρι του 2011. Εδώ και ένα χρόνο την αποκρύβει από τον ελληνικό λαό». «Ελπίζουμε τα ονόματα που περιέχονται στο usb του κ. Βενιζέλου να είναι τα ίδια με εκείνα της λίστας της Λαγκάρντ, της ονομαζόμενης λίστας Φαλτσιάνι. Ας ξέρει ο κ. Βενιζέλος και όλοι οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτό το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, ότι αν δεν είναι ίδια τα ονόματα εμείς θα τα βρούμε και κάποτε οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν», δήλωσε η κυρία Αυγερινοπούλου, η οποία την Δευτέρα ζήτησε με επιστολή της από την κ. Λαγκάρντ αντίγραφο της λίστας Φαλτσιάνι με τους 1.991 Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, υπόπτων για φοροδιαφυγή.
Το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών πετάει η ΕΥΠ
Όπως λένε στο protothema.gr έγκυρες πηγές της Κατεχάκη η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ είχε ενημερώσει τη σημερινή, ότι την άνοιξη του 2010 περιήλθαν στην ΕΥΠ πληροφορίες, από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, ότι υπήρχε λίστα με ονόματα μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC. Ωστόσο τα χαρτιά δεν έφτασαν ποτέ στην Κατεχάκη, καθώς όλες τις διαδικασίες έκανε το γαλλικό υπουργείο οικονομικών, με αποτέλεσμα  η περίφημη λίστα Λαγκάρντ να φτάσει στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου.
Τα ερωτήματα
Επικοινωνώντας το protothema.gr με πρώην υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εκείνοι υπογράμμιζαν πως ο κ. Παπακωνσταντίνου άτυπα παρέδωσε την λίστα στον κ. Διώτη, χωρίς να αναφέρει επισήμως τον τρόπο απόκτησής της. Έτσι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αδυνατούσε να κάνει χρήση της λίστας σε περαιτέρω έρευνα, αφού η Ελβετία καταγγέλλει τις χώρες που χρησιμοποιούν λίστες καταθετών τραπεζών της οι οποίες αποτελούν προϊόντα υποκλοπής. Γι’ αυτό το λόγω τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναρωτιούνται:  α) γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε και παρέλαβε άτυπα την λίστα Λαγκάρντ και β) γιατί όταν την παρέδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν τον ενημέρωσε αν μπορεί ή όχι να χρησιμοποιηθεί και γ) τα στοιχεία που κράτησε στην κατοχή του από μια «άχρηστη» λίστα, τι απέγιναν;
Ένας ακόμα λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία που έδωσε επιλεκτικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη ήταν επειδή στην συντριπτική τους πλειοψηφία δίπλα στα ονόματα δεν αναγραφόταν συγκεκριμένο ποσό. Επιπλέον σε κάποια άλλα από τα ονόματα αυτά αναγράφονταν ναυτιλιακές καταθέσεις, οι οποίες δεν φορολογούνται ούτε στην Ελλάδα, άρα δεν προέκυπτε λόγος για κάποιο έλεγχο.
Το συμπέρασμα που καταλήγουν οι άνθρωποι που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι πως η λίστα που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνουν στον κ. Διώτη, είχε μηδενική χρησιμότητα, ενώ παραμένουν τα ερωτήματα τόσο για τα στοιχεία που κράτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και για τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει μια τέτοια απόφαση
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου