Στη Βουλή ο Ε.Βενιζέλος ουσιαστικά παραδέχτηκε πως είναι άπιαστο όνειρο ο στόχος για ανάπτυξη το 2012.
Η κυβέρνηση βάζει ως όρο για να ισχύσει το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων να φτάσει στο 90% η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως περνάμε την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 χρόνων, πως η ύφεση θα είναι βαθύτερη από ότι είχε προβλεφτεί και πως ακόμα και αν εφαρμόσουμε με ευλάβεια τα μέτρα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, ανάπτυξ το 2012 δεν βλέπουμε.
Ο Ε.Βενιζέλος χαρακτήρισε τραγική για την ανευθυνότητα της την συζήτηση στην Ελλάδα για την Φινλανδία ενώ είπε με νόημα πως θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έστειλε επίσημη πρόσκληση στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός κλάδος και να προετοιμάσει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας.
Σύμφωνα με την επιστολή που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η κυβέρνηση θέτει ως όρο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%.
''Αν αυτοί οι όροι (ή κανένας εκ των δύο) δεν εκπληρωθούν, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε κανένα μέρος της συναλλαγής που περιγράφεται σε αυτή την επιστολή, αν διαπιστώσει, σε συνεννόηση με τον δημόσιο τομέα, ότι η συνολική συμμετοχή των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αυτά προκύπτουν από αυτή την συναλλαγή, δεν επαρκεί ώστε να επιτρέψει στον δημόσιο τομέα να στηρίξει το νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο'', αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το εάν οι προθέσεις των τραπεζών και των άλλων ιδιωτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν είναι τέτοιες, που να καλύπτεται το όριο των 135 δισ. ευρώ που έχει τεθεί εξ αρχής στο «πακέτο» ανακύκλωσης του χρέους.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν, έστω και ανεπισήμως, ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν.
Οι προθέσεις στο εξωτερικό δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως και έχει τεθεί ως χρονικό όριο η 9η Σεπτεμβρίου για να δοθούν απαντήσεις.
Εάν στην καταληκτική ημερομηνία δεν έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 135 δισ. ευρώ σε συμμετοχή στην ανακύκλωση του ελληνικού χρέους, τότε τα τρία σκέλη του «πακέτου» (δάνεια, ανακύκλωση χρέους, αποκρατικοποιήσεις) θα πρέπει να ανασχεδιασθούν από την κυβέρνηση.
Με βάση το Σύμφωνο Κατανόησης (MoU) για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες (PSI), επεκτείνονται οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα έως και το 2024 για τις τρεις από τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές.
Για μία επιλογή μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα ομόλογα που λήγουν έως τα τέλη του 2013. Πρόκειται για την ανταλλαγή των υφιστάμενων σε νέα 15ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με «κούρεμα» (haircut) 20%, και μεσοσταθμικό κουπόνι 5,90%. Το κεφάλαιο του νέου 15ετούς ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.
Οι άλλες τρεις επιλογές είναι οι ακόλουθες:
· Ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75% και το κεφάλαιο των νέων χρεογράφων εγγυημένο στη λήξη με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγησης «ΑΑΑ».
· Ανταλλαγή των υφιστάμενων με νέα 30ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών («κούρεμα» 20%) και μεσοσταθμικό κουπόνι 6,62%. Το κεφάλαιο του 30ετούς ομολόγου στη λήξη θα είναι εγγυημένο πλήρως με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση «ΑΑΑ».
· Μετακύλιση των ομολόγων όταν λήγουν σε νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75%. Το κεφάλαιο των νέων ομολόγων στη λήξη θα είναι εγγυημένο με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση «ΑΑΑ».
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου