Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Οι Έλληνες κρύβουν τα λεφτά κάτω από το στρώμα


Οι τράπεζες παλεύουν με τις εκροές καταθέσεων, αναφέρει η WSJ

Καμπανάκι κινδύνου για τη ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου στη χώρα μας κρούει η Wall Street Journal.


Δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας, με τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες παλεύουν με τις εκροές καταθέσεων», αναφέρει ότι η επιδεινούμενη πτώση της Ελλάδας και της οικονομίας της απειλεί να επιδεινώσει ακόμα ένα ρίσκο για τη χώρα: τη σταδιακή απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι τους τελευταίους είκοσι μήνες, οι τράπεζες της χώρας έχουν υποφέρει από μια άνευ προηγουμένου απόσυρση των καταθέσεων των πελατών τους. «Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες -από τους πιο εύπορους έως και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα- έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους εκτός χώρας ή τα έκρυψαν σε χρηματοκιβώτια ή κάτω από το στρώμα», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τραπεζίτες.


Ο συντάκτης του άρθρου κάνει λόγο για αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, που αυξάνει την εξάρτησή τους από την έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τις αναγκάζει να κόψουν περαιτέρω το δανεισμό προς τις επιχειρήσεις, με συνέπεια να βαθαίνει η κρίση και να δυσκολεύει η μείωση του ελλείμματος.


Αποδίδει, μάλιστα, αυτή την εξέλιξη στη φημολογία για χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις αναλυτών ότι αυτό δεν θα διαρκέσει.


Από την άλλη πλευρά, φιλοξενείται δήλωση και του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, Γιάννα Στουρνάρα, ο οποίος μιλά για αβάσιμους φόβους σχετικά με την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.


newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου