Λούζεται από το μεσογειακό φως , η «πλάτη» της ακουμπά γλυκά στον Ταΰγετο, αγναντεύει περήφανα τη Μεσόγειο και είναι χτισμένη στη θέση των αρχαίων Φαρών, μέσα στην αγκαλιά του μεσσηνιακού κόλπου. Καλωσήλθατε στην Καλαμάτα, την πόλη έκπληξη!
ΑΠΟΣΤΟΛΗΚΕΙΜΕΝΟ: TAΣΟΣ ΔΟΥΣΗΣ (tdousis@dousiscom.gr), ΕΛΠΙΔΑ ΠΙΤΑΚΗ (epitaki@dousiscom.gr)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ, EΛΕΑΝΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΤΙΜΟΘΕΟΥ
Στην ανατολική πλευρά της προκυμαίας θα συναντήσεις τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της Καλαμάτας.
Καλοκαιρινή βόλτα στη Ναυαρίνου!
Για να δω τι γνώσεις έχετε για την Καλαμάτα! Ερώτηση απλή: εκτός από τα σύκα και το λάδι που βγάζει, γνωρίζετε κάτι άλλο γι'αυτή την πανέμορφη πόλη; Μην κουράζεστε. Απαντώ εγώ για εσάς. Την τύφλα σας δεν ξέρετε, όπως την τύφλα μου δεν ήξερα κι εγώ, κι ας το παίζω γνώστης του ταξιδιού και των πόλεων. Καλαμάτα από εδώ και στο εξής σημαίνει «πόλη ιερή, ωραία και καλοχτισμένη». Έτσι την περιέγραψε ο Όμηρος πριν από χιλιάδες χρόνια, έτσι φαντάζει και σήμερα στα δικά μου μάτια.
ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΗΕΚΠΛΗΞΗ;
Θα σας το εξηγήσω με πάρα πολύ απλά λόγια. Έτσι όπως την είδα την πόλη, είναι ο ιδανικός τόπος για να ζεις, να δουλεύεις, να διασκεδάζεις και να κάνεις διακοπές! Προσέξτε το αυτό: βάλτε τα όλα μαζί, όχι το καθένα ξεχωριστά. Θα σας εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ. Η πόλη είναι μία από τις πιο όμορφες της Ελλάδας, γιατί είναι χτισμένη και έχει «μέτωπο» προς τη θάλασσα. Θέλω να φανταστείτε τον μεσσηνιακό κόλπο να εισρέει σε ένα τεράστιο στόμιο, όπου υπάρχει ένα φυσικό φράγμα, το οποίο περικυκλώνει όλο το νερό της θάλασσας. Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο και ολόγυρά του είναι χτισμένη η Καλαμάτα.Το πιο σημαντικό απ' όλα. Το λιμάνι και η παραλία της δεν είναι αυτά που συνήθως φανταζόμαστε εμείς οι Έλληνες περί βούρκου και βρόμας. Είναι το εντελώς αντίθετο! Ο κόσμος κάνει μπάνιο ακόμη και μέσα στο λιμάνι, γιατί τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Οι δε παραλίες είναι γεμάτες από beach bars και cafes, που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους παραθεριστές και τους ντόπιους, παρέχοντας από ένα απλό μπουκάλι νερό των 50 λεπτών μέχρι ένα γεύμα. Με άλλα λόγια, και καθαρά νερά και δωρεάν ξαπλώστρες και πάμφθηνες τιμές. Όλος ο κόσμος το καλοκαίρι δημιουργεί μία ζώνη ανάπτυξης σε όλο τον παραλιακό δρόμο, μεταφέροντας τη δραστηριότητα και τη ζωή από το παραδοσιακό ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας στην παραλία.
Για να σας λύσω απορίες, πολύ σπάνια ο κόσμος μπορεί να κολυμπάει σε πόλεις και λιμάνια. Προσωπικά, το συγκεκριμένο φαινόμενο το έχω δει μόνο στη Νίκαια της Γαλλίας. Η Καλαμάτα έμαθα ότι πέτυχε αυτό το θαύμα χάρις σε ένα δήμαρχο που έδρασε τη δεκαετία του '80, τον κο Μπένο. Από το 1985 έχει η πόλη βιολογικό καθαρισμό. Αυτό σημαίνει σωστή δημοτική αρχή, όχι μπαρούφες και λόγια.
Στην ανατολική πλευρά της προκυμαίας θα συναντήσεις τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της Καλαμάτας.
Για σουβλάκι στου Τζίμη.
Το ποδήλατο είναι ένα αρκετά διαδεδομένο μέσο μετακίνησης στην πόλη.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Αδιαμφισβήτητα η καρδιά της Καλαμάτας εδώ και εκατοντάδες χρόνια χτυπά στο ιστορικό της κέντρο. Στα σοκάκια του βρίσκεται κρυμμένη ολόκληρη η ιστορία της και, σε πολλές περιπτώσεις, και η αντίστοιχη της Ελλάδας. Όταν αποφασίσετε να το περπατήσετε -γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γνωρίσει κάποιος την πόλη-, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου κηρύχθηκε ο πόλεμος για την Ανεξαρτησία. Ενδιαφέρον έχουν η μονή Καλογραιών, ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος και το κάστρο. Είναι βέβαιο ότι αν αφήσετε τον εαυτό σας να περιηγηθεί στα δρομάκια επί των Αγίου Ιωάννου, Ηφαίστου, Παπάζογλου, θα ανακαλύψετε εξαιρετικά γοητευτικές εικόνες του παρελθόντος και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πόλης. Αν σας ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, δεν είναι καθόλου άσχημο να δείτε από κοντά το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο. Πάω στοίχημα ότι θα ενθουσιαστείτε και δεν θα το πιστεύετε ότι βρίσκεστε στην Καλαμάτα. Αν πάλι δεν είστε λάτρης του αντικειμένου, στα στενάκια θα εντοπίσετε φούρνους, μαγειρεία, παντοπωλεία, ακόμη και παπλωματάδικα, μικρά μπακάλικα και κηροπλάστες.Βόλτα στη φωταγωγημένη περαντζάδα της παραλίας.
Το ιστορικό κέντρο, εμένα τουλάχιστον, μου έβγαλε την κουλτούρα της πόλης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που σε διάφορες γκαλερί φιλοξενούνται εκθέσεις όλων των μορφών της Τέχνης, πολιτιστικά δρώμενα και συναυλίες. Με μια κουβέντα, θα έλεγα, ότι το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη, έστω κι αν η δυναμική του αναπτύσσεται κυρίως το χειμώνα.
Το κάστρο στέκει αγέρωχο στο διάβα των αιώνων!
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Τα πόδια σας θα σας οδηγήσουν σε έναν πευκόφυτο λόφο, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και τον κάμπο. Από την Παλιά Πόλη θα βρεθείτε στο κάστρο της Καλαμάτας, που χτίστηκε το 1208 από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Για τους λάτρεις των μυθιστορημάτων οφείλω να δώσω μία πληροφορία που θα τους ενδιαφέρει! Στο κάστρο της Καλαμάτας έζησε η θρυλική πριγκίπισσα Ιζαμπώ του μυθιστορήματος του Άγγελου Τερζάκη.Όσο για το κάστρο, που διασώζεται και μέχρι σήμερα, αξίζει να δει κανείς τους δύο οχυρωματικούς περιβόλους και το εσωτερικό φρούριο. Στον εξωτερικό χώρο του, οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν αρχαίους λίθους, ενώ υπάρχουν και τμήματα από τη βυζαντινή οχύρωση. Η κεντρική θολωτή είσοδος του Κάστρου, στην οδό Βιλλεαρδουίνου, βρίσκεται κολλητά με ένα παλιό ελαιουργείο. Πάνω από το τόξο της, την καμάρα δηλαδή, και μέσα σε πέτρινο πλαίσιο, είναι τοποθετημένο το ανάγλυφο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Πραγματικά εξαιρετική είσοδος, που σε κάνει να σκέφτεσαι κατάφρακτους ιππότες, τίτλους τιμής και την ιπποσύνη. Νότια του κάστρου έχουν κατασκευάσει οι Καλαματιανοί ένα μικρό θέατρο, στο οποίο το καλοκαίρι φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες παραστάσεις χορού και μουσικής.
Εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική διάχυτη σε πολλά κτήρια.
Τα παραδοσιακά κτίσματα και τα φοινικόδενδρα, προσδίδουν αρχοντικό και κοσμοπολίτικο αέρα.
Εντυπωσιακά νεοκλασικά γύρω από την Αριστομένους.
Εξαιρετική η θέα στα πολυτελή ιστιοφόρα της μαρίνας από το Yachting café!
Νυχτερινή βόλτα στη φημισμένη Ναυαρίνου.
Η Βέργα, το... μπαλκόνι της Μεσσηνίας, προσφέρει την Καλαμάτα στο πιάτο!
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Είναι βέβαιο ότι το λιμάνι αποτελεί σημείο ανάπτυξης για κάθε πόλη, και για την Καλαμάτα ήταν, είναι και θα είναι πηγή ζωής. Παλαιότερα, αλλά ακόμη και σήμερα, το Α και το Ω της μεγάλης εμπορικής ανάπτυξης και της επέκτασης από το Κάστρο στην παραλία. Το λιμάνι άρχισε να κατοικείται από τη δυτική παραλία. Εκεί ξεκίνησαν τα προεπαναστατικά χρόνια να διαμορφώνονται αποθήκες, μαγαζιά και το Τελωνείο. Τότε οι θαλάσσιες μεταφορές γίνονταν με βάρκες και μαούνες. Σήμερα, κεντρική θέση εκεί κατέχει η Πλατεία Τελωνείου, στην οποία δεσπόζει το ομώνυμο διοικητικό κτίσμα και το λιμεναρχείο. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτηρίων πρώτου και δεύτερου ορόφου, με νεοκλασικά στοιχεία. Ακριβώς στα δυτικά της πλατείας θα δει κάποιος το τεράστιο οικοδόμημα του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού. Αν είναι δυνατόν! Και όμως, οι σταφιδοπαραγωγοί δημιούργησαν κτήριο με γαλλικές επιρροές. Φανταστείτε τι χρήμα έπεφτε τότε στην πόλη. Αν προχωρήσετε λίγο δυτικότερα του Τελωνείου, μετά το Ναό της Αναλήψεως, θα βρεθείτε μπροστά στη μαρίνα! Ω ναι! Μαρίνα δεν έχουν τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, αλλά έχει η Καλαμάτα. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τα πολυτελέστερα κότερα, αλλά και να δειπνήσετε σε ένα περιβάλλον πολύ εκλεπτυσμένο, που θεωρείται ίσως από τα πιο in σημεία της πόλης. Αν τώρα έχετε όρεξη μετά το φαγητό, στην ίδια περιοχή κινηθείτε στην ανατολική πλευρά της προκυμαίας και από την οδό Ναυαρίνου θαυμάστε έξοχα νεοκλασικά των αρχών του 20ού αιώνα. Είναι τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, όταν το λιμάνι πλημμύριζε από εμπόρους κι ήταν το κέντρο όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και όλης της Ελλάδας.ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Όρεξη να έχετε να κάνετε το πάνωκάτω. Εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα. Μετά το φαγητό μου στη μαρίνα, άφησα το αυτοκίνητο στο πάρκιγκ της παραλίας (€3 για 24 ώρες) και βάλθηκα να περπατώ στην ωραία περαντζάδα της πόλης. Δώστε βάση. Πρόκειται για έναν παραλιακό δρόμο με τεράστια πεζοδρόμια, στα οποία βολτάρει όλη η Καλαμάτα.Τον υπολογίζω περίπου στα 2,5 με 3 χλμ., αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Εκεί, λοιπόν, που το πρωί όλος ο κόσμος κολυμπάει, το βράδυ κάνει τη βόλτα του. Στο φαρδύ, υπερυψωμένο πεζοδρόμιο περπατάς κι από πάνω σε εποπτεύουν φοίνικες καθ' όλη σχεδόν τη διαδρομή. Σε αυτό τον παραλιακό δρόμο μπορείς να πιεις καφέ ή ποτό, αν θέλεις να απολαύσεις το ψάρι σε ένα από τα πολλά εστιατόρια και γενικά να εκμεταλλευτείς επιλογές για όλες τις ηλικίες, όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα.ΒΕΡΓΑ... ΤΟ ΒΟΥΝΟ
Αν δεν σας το πουν, δεν θα το βρείτε ποτέ και δεν θα πάει το μυαλό σας, αλλά οι ψαγμένοι το γνωρίζουν και κάνουν τα κουμάντα τους. Όταν οι Καλαματιανοί θέλουν να ξεφύγουν από την πολυκοσμία κι από τη ζέστη που συσσωρεύεται όλη την ημέρα μέσα στην πόλη και το λιμάνι, ανεβαίνουν στο βουνό! Μιλάμε για το βουνό της Βέργας. Σε αυτό θα βρεις τρεις οικισμούς, την Παραλία της Βέργας, την Άνω Βέργα και την Κάτω Βέργα, περίπου 8 χλμ. από το κέντρο της Καλαμάτας. Θα πάρετε το δρόμο από τα αριστερά της παραλίας, με κατεύθυνση προς Στούπα και Καρδαμύλη δηλαδή, και θα δείτε τις ταμπέλες. Εντάξει, η Παραλία της Βέργας μια χαρά είναι, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για προέκταση της παραλίας της Καλαμάτας. Η Κάτω Βέργα (ή, όπως την ξέρουν οι ντόπιοι, η Κάτω Σέλιτσα), είναι χτισμένη σε μια απόκρημνη πλαγιά πάνω από την Παραλία της Βέργας.Ο χαμός όμως (και αυτό που πραγματικά έχει ενδιαφέρον) γίνεται στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Βέργας. Είναι μια περιοχή που στέχει σε υψόμετρο 860 μ. και έχει εντυπωσιακή θέα σε όλο τον μεσσηνιακό κόλπο. Εντάξει τώρα, εκεί αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν εκκλησίες, τοιχογραφίες κ.λπ. Εγώ δεν έμεινα όμως σε αυτά. Στο συγκεκριμένο σημείο μαζεύονται όλα τα clubs της Καλαμάτας, που λειτουργούν από τις 12 το βράδυ και μετά. Όχι αστεία, μου έκανε εντύπωση πόσο προσεγμένα και ακριβά μαγαζιά έχουν φτιάξει οι Καλαματιανοί, κι επίσης φοβερή εντύπωση ότι έχουν φροντίσει παντού να υπάρχουν χώροι στάθμευσης ώστε να μην ταλαιπωρείται κανένας για να φτάσει μέχρι εκεί. Σας πληροφορώ πως δεν υπάρχει καλύτερη απόλαυση από το να απλώνεις το κορμί σου σε έναν τεράστιο καναπέ, να πίνεις το Mojito σου και να σε χτυπάει το αεράκι από το βουνό, κι εσύ να αγναντεύεις τα φώτα της Καλαμάτας και όλο τον Μεσσηνιακό κόλπο μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο το μάτι σου. Όνειρο!
Σιντριβάνι στο νότιο τμήμα της κεντρικής πλατείας.
Σε πολλά νεοκλασικά της πόλης στεγάζονται σήμερα δημόσιες υπηρεσίες.
ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ & ΝΕΑ ΠΟΛΗ
Η καρδιά της σύγχρονης πόλης χτυπά στην οδό Αριστομένους. Από το πρωί έως το βράδυ εδώ θα συναντήσεις κόσμο που πηγαινοέρχεται για καφέ, shopping ή δουλειές, αφού συγκεντρώνει και αρκετές δημόσιες υπηρεσίες. Η αρχή της οδού Αριστομένους οριοθετείται από την πλατεία 23ης Μαρτίου και κατασκευάστηκε το 1871. Τότε λεγόταν Εθνική οδός Παραλίας - Καλαμών. Σήμερα περπατώντας τη θα βρείτε το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου (Αριστομένους και Χρ. Κουμάντου), το οποίο υπήρξε αρχοντικό του Καλαματιανού μεγαλέμπορου Παναγιώτη Ψάλτη! Κατηφορίζοντας, μια βόλτα από τις στοές Λόντου και Βαρβούτση επιβάλλεται, ενώ πλήθος νεοκλασικών κτηρίων (όπως της Τράπεζας της Ελλάδος και του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή») θα κερδίσουν το βλέμμα σας υπενθυμίζοντάς σας την αισθητική και την ιστορία αυτής της πόλης. Περνώντας από εμπορικά που θα βάλουν σε πειρασμό... τις πιστωτικές σας θα φτάσετε στην επιμήκη κεντρική πλατεία της πόλης. Εδώ θα δείτε ζαχαροπλαστεία, cafes και μπόλικο πράσινο. Στο τέλος του δρόμου βρίσκονται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός και το Δημοτικό Πάρκο του ΟΣΕ, το πρώτο θεματικό πάρκο της Ελλάδας.Χαρακτηριστική αρχιτεκτονική λεπτομέρεια.
TA ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ THΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Μέχρι τις αρχές του 19ου αι. ο παλμός της Καλαμάτας χτυπά στο Ιστορικό Κέντρο και τους δρόμους γύρω από αυτό. Η αρχιτεκτονική των κτηρίων της πόλης είναι επηρεασμένη από τα νεότερα ευρωπαϊκά ρεύματα, την αθηναϊκή κλασική και ενετική αρχιτεκτονική και κάποια πρότυπα της Τουρκοκρατίας. Έως το 1850 κυρίαρχα είναι τα κτήρια λαϊκού τύπου (ισόγεια ή διώροφα, χωρίς να ακολουθούν κάποια συμμετρία), ενώ από το 1880 κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα νεοκλασικά (στον όροφο βρίσκεται η κατοικία, ενώ το ισόγειο λειτουργεί ως κατάστημα ή αποθήκη). Τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται μεταξύ 18801920 και εντοπίζονται γύρω από τον κεντρικό δρόμο της Αριστομένους. Ακολουθούν τα εκλεκτικιστικά ρεύματα που εμφανίζονται στις αρχές του 20ού αι., επηρεασμένα από ευρωπαϊκά πρότυπα. Μα δεν λείπουν και κτήρια του Μεσοπολέμου, που είναι άλλωστε διάσπαρτα σε ολόκληρη την Καλαμάτα. Πρώτη στάση το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παπάζογλου, ένα κτήριο λαϊκού τύπου της δεκαετία του 1850 με κεραμοσκεπή και μικρή σοφίτα. Συνεχίζουμε προς το ναό της Υπαπαντής, και ανατολικά του συναντάμε το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο, δωρεά του γνωστού ευεργέτη της Καλαμάτας Σπυρίδωνα Αλεξανδράκη (στον οποίο οφείλει το όνομά του), χτισμένο τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Στη νότια πλευρά της πλατείας της εκκλησίας εντοπίζονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους που στεγάζονται σε ένα νεοκλασικό, διώροφο κεραμοσκεπές κτίσμα της περιόδου 1890-1910, με εντυπωσιακούς εξώστες με μαρμάρινο δάπεδο. Σειρά έχει το Στρατιωτικό Μουσείο, που βρίσκεται σε νεοκλασικό κτήριο και φιλοξενεί την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Κατηφορίζοντας προς την Αριστομένους, στο δεξί μας χέρι συναντάμε το «στολίδι» του πεζόδρομου, το Δημαρχείο της Καλαμάτας. Στο άλλοτε αρχοντικό του μεγαλέμπορου Παναγιώτη Ψάλτη, που χτίστηκε το 1890, το 1898 φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος, ενώ για πολλά χρόνια στεγαζόταν η Εθνική Τράπεζα.Πρόκειται για διώροφο κεραμοσκεπές κτήριο εκλεκτικι στικής αρχιτεκτονικής. Στη συμβολή των οδών Αριστομένους και Νικηταρά βρίσκεται το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, με συμμετρικά ανοίγματα, είσοδο με μαρμάρινο πλαίσιο και μπαλκόνι με στηθαίο, που χρονολογείται μεταξύ 18901910. Η Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, λίγο πιο κάτω, όπου συστεγάζονται η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, βρίσκεται σε κτήριο του 191011 που εντυπωσιάζει τον κόσμο με τα συμμετρικά ανοίγματα, το στηθαίο και τα αγάλματα Αφήνοντας πίσω μας το εμπορικό κέντρο της πόλης κατηφορίζουμε προς την παραλία. Η οικιστική επέκταση της πόλης από το κάστρο στην παραλία και η εμπορική ανάπτυξη της περιοχής οφείλεται στο λιμάνι, το οποίο θεμελιώθηκε το 1882 και ολοκληρώθηκε το 1901. Εκεί, τα κτήρια του Τελωνείου & Λιμεναρχείου ή Ντουάνα (η περιοχή ονομαζόταν Παλιά Ντουάνα από το συγκεκριμένο κτίσμα), διώροφα και ισόγεια εκλεκτικιστικού τύπου (19101930) με νεοκλασικά χαρακτηριστικά στους ορόφους, προκαλούν αίσθηση στον περαστικό με την επιβλητική τους όψη. Περπατώντας στον παραλιακό δρόμο θαυμάζουμε αρκετά ακόμη νεοκλασικά στολίδια της Ναυαρίνου, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει εκείνο στη γωνία Ναυαρίνου και Βύρωνος (εκλεκτικιστικό διώροφο κεραμοσκεπές της δεκαετίας του 1900), καθώς και το εικαστικό σχολείο της ΔΕΚΑΠ.
Το εικαστικό σχολείο της ΔΕΠΑΚ στην παραλία της πόλης.
Το café Αίγλη στεγάζεται σε ένα από τα νεοκλασικά της Ναυαρίνου.
- Περισσότερα άρθρα για Καλαμάτα βρείτε εδώ
- Για προσφορές ξενοδοχείων πατήστε εδώ
- Για τα πιο δημοφιλή θέματα πατήστε εδώ
- Για τα τελευταία άρθρα πατήστε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου