Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Καλύτερα να μην έρθετε στη Θεσσαλονίκη, κύριε πρωθυπουργέ

Έτσι κι αλλιώς, χρόνια τώρα, η ΔΕΘ έχει μετατρέπεται συστηματικά σε πολιτικό τσίρκο, με πρωταγωνιστή την εκάστοτε κυβέρνηση και με αθρόα συμμετοχή των εκατοντάδων και χιλιάδων κομματόσκυλων που νέμονται το δημόσιο. Οι ρυθμοί της πόλης καταστρέφονται, οι τακτικοί επισκέπτες του κέντρου το αποφεύγουν, μέχρι να περάσει το κακό, και μόνο τα σκυλάδικα, στα οποία ρέπουν τα κομματόσκυλα, φαίνονται ευχαριστημένα.

Από την άλλη, αν ο πρωθυπουργός έχει να πει κάτι για την Οικονομία, υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να το κάνει και αυτός δεν είναι άλλος από τη Βουλή. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής διαστροφής, οι υποτιθέμενες κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής να αναγγέλλονται μπροστά σε ένα μεταφερόμενο (όχι με δικά του έξοδα) κομματικό κοινό, με προσθήκη ολίγου «τοπικού επιχειρηματικού στοιχείου».

Ωστόσο, όλα αυτά είχαν δημιουργήσει μια παράδοση. Επαρχιώτικη, πανηγυρτζίδικη, απωθητική, αλλά εν πάσει περιπτώσει παράδοση. Η οποία στηριζόταν στην προσδοκία ότι ο πρωθυπουργός θα...
πει «κάτι καινούριο» για την Οικονομία. Φέτος δεν υφίσταται καν αυτή η παράμετρος.

Όλοι γνωρίζουμε ήδη, με κάθε λεπτομέρεια, τι θα πει ο πρωθυπουργός. Ακόμα και το μείγμα του λαϊκισμού που θα χρησιμοποιήσει, για να χρυσώσει το χάπι, είναι γνωστό, εκ των πρoτέρων. Γιατί η μαύρη αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει να πει απολύτως τίποτα που να αξίζει τον κόπο να το ακούσουμε. Όλα όσα έχει πει εδώ και δύο χρόνια για την οικονομία και τη χώρα έχουν αποδειχτεί χωρίς καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Πραγματική καταστροφή!

Εμείς, οι πολίτες, είμαστε πλέον σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή: αν δεν κάνουμε τολμηρές επιλογές, αν συνεχίσουμε στο δρόμο του Παπανδρέου και του Σαμαρά, δεν έχουμε την παραμικρή ελπίδα ανάταξης: θα συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε, γιατί πάτος στο βαρέλι δεν υπάρχει.

Με αυτές τις σκέψεις, η καλύβα προτείνει στον πρωθυπουργό να μην έρθει φέτος στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι καλύτερα για όλους. Ας εγκαινιάσει την ΔΕΘ το τοπικό δίκτυο Μπουτάρης – Άνθιμος – Ψωμιάδης (αδελφός). Κι αν αυτό του φαίνεται υπερβολικό, ας θυμηθεί ότι από τη ΔΕΘ του 2008 άρχισε η ιλιγγιώδης πτώση του προκατόχου του από την πρωθυπουργία στα αζήτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου