Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Αμερικανικό περιοδικό "βλέπει" πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου πριν το 2012


Οι Αμερικάνοι αρέσκονται πρώτα να "δημιουργούν" την ιστορία και μετά να την γράφουν. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα ισχύσει και στην περίπτωση της κυβέρνησης Παπανδρέου η οποία δεν φαίνεται να έχει πολύ μέλλον ακόμα. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται σε σημερινό άρθρο του το περιοδικό «The Journal of the American Enterprise Insitute» και ο γνωστός αναλυτής Desmond Lachman, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει την εξουσία πριν το 2012 εξαιτίας...
του κοινωνικού ξεσηκωμού και της οικονομικής εξαθλίωσης της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:
"Η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους συμβαίνει την χειρότερη στιγμή για τον Ομπάμα. Πλέον, όλα είναι ανοιχτά στο να οδηγηθούμε σε ένα κύμα ευρωπαϊκών χρεοκοπιών στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες, την περίοδο δηλαδή των αμερικανικών εκλογών του 2012.

Όταν θα συμβούν οι ευρωπαϊκές χρεοκοπίες, θα υπάρξει ένα ντόμινο συνεπειών στην παγκόσμια οικονομία, όπως συνέβη και το 2008, όταν ξέσπασε η αμερικανική κρίση. Και με φόντο την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ και τα στοιχεία που υπάρχουν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ανεργία την περίοδο των εκλογών θα αγγίξει τα μεταπολεμικά επίπεδα. Μία τέτοια εξέλιξη, θα αποτελέσει και την κύρια προεκλογική κριτική κατά του Ομπάμα.


Η υπερβολική έκθεση των αμερικανικών funds στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, είναι σίγουρο ότι προκαλεί εφιάλτες στον Ομπάμα. Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αυτές, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, λόγω της έκθεσης τους στην κρίση χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ύψους $2 τρις δολαρίων. Σε πρόσφατη μελέτη του, το ΔΝΤ υπολόγισε ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, αγγίζει περίπου το 80% της κεφαλαιακής βάσης τους. Και οι συγκεκριμένες τράπεζες, θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις απώλειες που θα υποστούν λόγω των κρατικών χρεών που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους.


Η πικρή αλήθεια είναι ότι πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος της ύψους $450 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπό το βάρος ενός προγράμματος λιτότητας σχεδιασμένο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται ήδη σε μία εικονική ελεύθερη πτώση, καθώς έχει συρρικνωθεί κατά 9% τους τελευταίους 18 μήνες!.


Παρά τα προβλήματα της χώρας, το ΔΝΤ απαιτεί από την Ελλάδα να επιβάλει μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα μέσα στο επόμενο έτος, την στιγμή που βιώνει μία εγχώρια πιστωτική κρίση, καθώς και μία κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Η πρακτική αυτή, είναι σίγουρο ότι θα επιδεινώσει την ήδη πολύ βαθιά ύφεση. Δεν είναι περίεργο ότι η συγκεκριμένη πολιτική έχει εξαπολύσει ένα κύμα δημόσιας διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας, το οποίο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου πριν το 2012 και να οδηγήσει σε περισσότερες αναλήψεις κεφαλαίων από τις Ελληνικές τράπεζες.


Όπως έδειξαν οι πρόσφατες πιέσεις των αγορών στην Ισπανία και την Ιταλία, μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα σύρει μαζί της, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Μάλιστα, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δημοσίως παραδεχτεί ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ενδέχεται να μεταδώσει την μόλυνση στη υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μία τραπεζική κρίση τύπου Lehman στον ευρωπαϊκό πυρήνα.


Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούμενες την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, έχουν αρχίσει τις περικοπές όσον αφορά τα δάνεια στην Ιταλία και την Ισπανία. Έχουν αρχίσει επίσης να διστάζουν να δανείσει η μία την άλλη. Πλέον, ο Ομπάμα θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για το αν μία ευρωπαϊκή πιστωτική κρίση, θα μπορούσε να τσακίσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη σε συνδυασμό με μία επιδείνωση της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες εξαρτώνται από την εισροή ξένων κεφαλαίων.


Η χαλάρωση των αμερικανικών οικονομικών στοιχειών κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών και η προοπτική απογαλακτισμού της οικονομίας της από την δημοσιονομική και νομισματική πολιτική των τελευταίων δύο ετών, δεν προμηνύουν καλούς οιωνούς. Και ένα σοκ από την Ευρώπη, θα ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η οικονομία των ΗΠΑ και ο Ομπάμα"

πηγή
You might also like:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου