Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Καρδαμύλη, το καταφύγιο των αετών και των αδούλωτων ανθρώπων! (Photos)


Καρδαμυλη, το καταφυγιο των αετων και των αδουλωτων ανθρωπων! (Photos)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΣΟΣ ΔΟΥΣΗΣ(tdousis@dousiscom.gr), ΝΑΝΤΙΑ ΜΑΣΣΑΧΟΥ(nmassahou@dousiscom.gr)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Όπως θέλετε πείτε την: Έξω Μάνη, Μεσσηνιακή Μάνη. Πάντως, θα συμφωνήσετε σε αυτό:
«Όποιος δεν το είδε αυτό το θέαμα των ακτών της Μάνης δεν γίνεται να το φανταστεί. Τόσο άγριο, τόσο σκληρό θέαμα σπάνια μπορεί να δώσει η φύση».
Στρατής Μυριβήλης
    Καρδαμύλη, το καταφύγιο των αετών και των αδούλωτων ανθρώπων
Μία επίσκεψη στην Παλιά Καρδαμύλη επιβάλλεται
Έτσι είναι! Περπατάω σε έναν τόπο με μνήμες από τα πανάρχαια χρόνια, έναν τόπο ματωμένο και περήφανο που ποτέ δεν υποτάχθηκε και αποτέλεσε πάντα το καταφύγιο αυτών που δεν σκύβουν το κεφάλι. Είναι η γη της πέτρας, της θάλασσας και των φαραγγιών! Είναι ο τόπος που φτιάχτηκε από τη φύση για να γοητεύει το μάτι του ταξιδιώτη. Πύργοι, βυζαντινές εκκλησίες, μαγευτικές παραλίες, υπέροχο κλίμα και σπάνιο φυσικό τοπίο! Η Μάνη ξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά της, τα πέτρινα χωριά που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, τους ξακουστούς ελαιώνες, τη φύση, την ιστορία, την παράδοση και τις τρομερές αντιθέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Το οδοιπορικό στη Μάνη έχει ξεκινήσει και φυσικά ένα τέτοιο ρεπορτάζ πρέπει να έχει μία και μοναδική αφετηρία.... Η πρωτεύουσα της Μεσσηνιακής Μάνης, η Καρδαμύλη, μας υποδέχεται και μας καλεί να την ανακαλύψουμε.
Καρδαμύλη, η καστροπολιτεία που αναγεννιέται
Ξέρετε, για πρώτη φορά πάτησα το πόδι μου σε αυτή την πόλη πριν από σχεδόν 17 χρόνια. Είχα κάνει συνέντευξη από τον συγγραφέα, τον άνθρωπο, τον ήρωα της Αντίστασης και συγχρόνως φοβερό Φιλέλληνα, τον Πάτρικ Λι Φέρμορ. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, εμπνευστής του στρατηγού Κράιπε, Γενικού Διοικητή Κρήτης, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από μια εκπομπή του Νίκου Μαστοράκη. Εγώ τον γνώρισα σε ένα από τα ομορφότερα σπίτια που έχω δει ποτέ στη ζωή μου στην Καρδαμύλη και τότε ο κος Φέρμορ με είχε τιμήσει, δίνοντας την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά από 30 ολόκληρα χρόνια.
Προσέξτε τώρα, για να δείτε πώς τα φέρνει η ζωή. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος που έφυγε από τη ζωή πέρσι και του οποίου ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία, εκτός από εθνικός ήρωας στη χώρα του την Αγγλία και την Ελλάδα ήταν κι ένας υπέροχος ταξιδιωτικός συγγραφέας. Έγραψε βιβλία για τη Μάνη που χιλιοαγαπούσε, αποθέωσε την Καρδαμύλη που λάτρευε και την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η Καρδαμύλη, ένα κομμάτι της γοητείας της, αλλά και της απήχησης σε ξένους ταξιδιώτες, το όφειλε σε αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα. Είδατε; Οι ξένοι, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ανακαλύπτουν ομορφιές της χώρας μας και γνωρίζουν ιστορία πολύ καλύτερα από πολλούς 'Έλληνες. Όμως όταν ο Έλληνας δείχνει τον καλύτερό του εαυτό γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής του τόπου του σε όλη την υφήλιο. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια -το λέω με κάθε ειλικρίνεια!- δεν έχω γνωρίσει και τους χιλιάδες που θα τολμούσα να πω ότι είναι οι καλύτεροι αντιπρόσωποι της χώρας μας.
Πολλά όμως είπαμε, ας επιστρέψουμε στην καστροπολιτεία της Καρδαμύλης.
Στον κεντρικό δρόμο της     Καρδαμύλης εικόνες που στάζουν ομορφιά.
Στον κεντρικό δρόμο της Καρδαμύλης εικόνες που στάζουν ομορφιά.

Στα βήματα των αυτοκρατόρων και των ευγενών
Η Καρδαμύλη βρίσκεται στους πρόποδες του Ταΰγετου, σε ένα απάνεμο κολπάκι απέναντι από το καταπράσινο νησάκι Μερόπη όπου μέχρι και σήμερα σώζονται τα ερείπια των βενετσιάνικων τειχών και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Έτσι, όπως τον είδα εγώ τον τόπο, μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα πως πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά της ελληνικής επικράτειας. Είναι σίγουρα ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Μεσσηνίας και οπωσδήποτε θα πρέπει να το επισκεφθείτε και να του αφιερώσετε χρόνο.
Τι μου έκανε εντύπωση; Τα πέτρινα σπίτια, οι στέγες με τα καλοκαρφωμένα κεραμίδια, οι αναστηλωμένοι πύργοι, οι ελιές που κυριαρχούν, τα κυπαρίσσια που προσφέρουν σκιά, οι βοτσαλωτές ακτές, οι πεντακάθαρες θάλασσες που γοητεύουν τους ταξιδιώτες που θέλουν απόλυτη ησυχία και χαμηλούς ρυθμούς ζωής. Η Καρδαμύλη φημίζεται για τα πολύ κομψά και αρχοντικά ξενοδοχεία της, τα ταβερνάκια με τις εξαιρετικές τιμές, τα ατμοσφαιρικά μπαράκια που σε κάνουν να χάνεσαι με μελωδίες τζαζ και κλασικής μουσικής. Ο τόπος έχει τεράστια ιστορική συνέχεια και σύμφωνα με τις μαρτυρίες σε αυτόν κατέφυγαν οι Τρουπάκηδες-Μούρτζινοι, οι απόγονοι των Παλαιολόγων μετά την πτώση του δεσποτάτου του Μυστρά. Από εδώ ξεκινάει η ιστορία της παλιάς Καρδαμύλης που αξίζει της προσοχής σας.
Στον δρόμο για την Παλιά Πόλη...πέτρινες κατοικίες και πράσινο θρέφουν το βλέμμα
Στον δρόμο για την Παλιά Πόλη...πέτρινες κατοικίες και πράσινο θρέφουν το βλέμμα

Η παλιά Καρδαμύλη των Μούρτζινων
Είναι βέβαιο πως εάν περπατήσετε στην παλιά Καρδαμύλη (προσέξτε, είναι ακριβώς πάνω από την καινούρια και φτάνεις είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια) θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε άλλη εποχή. Θα αισθανθείτε στο αυχένα σας την ανάσα των απόγονων του Παλαιολόγου, οι οποίοι στην πορεία ονομάστηκαν Μούρτζινοι. Κι όμως, υπάρχει χωριό στην Ελλάδα, του οποίου τα κτίσματα διατηρούνται ακόμη μέχρι και σήμερα και μπορούμε να θαυμάσουμε μια πόλη έτσι όπως λειτουργούσε πριν από 200, 300, ακόμη και 500 χρόνια. Αυτή είναι η παλιά Καρδαμύλη. Θα δείτε τον περίτεχνο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, τα πυργόσπιτα και τις διπλοκατοικίες των Μούρτζινων και πύργους άλλων οικογενειών, όπως του Μπουκαβάλα και του Πετρέα. Στους γύρω λόφους υπάρχουν διάσπαρτα βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια, όπως τα μοναστήρια της Αγίας Σοφίας, του Καράβελη, της Φανερωμένης κ.ά. Παντρέψτε το όλο αυτό με τη νέα Καρδαμύλη, ή Κάτω Καρδαμύλη όπως την λένε οι ντόπιοι, που αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα με υπέροχα νεοκλασικά κτήρια χτισμένα με ποταμίσια πέτρα. Η Καρδαμύλη μέχρι και λιμάνι έχει, το οποίο βλέπει κατευθείαν στη Μερόπη, το νησάκι. Εκεί θα δείτε ερείπια βενετσιάνικων τειχών και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Η πόλη, έτσι όπως τουλάχιστον το βλέπω εγώ, είναι σαν να προφυλάσσεται από μια τεράστια πυραμίδα, που είναι το βουνό του Ταΰγετου.
Για όσους λατρεύουν τις παλιές πόλεις, το γνήσιο μεσογειακό τοπίο, την ηρεμία και τις ποιοτικές διακοπές οπωσδήποτε θα πρέπει να προτιμήσουν την Καρδαμύλη. Όσοι δε αγαπούν την πεζοπορία μπορούν να κάνουν χιλιόμετρα ολόκληρα και να περπατήσουν στο φαράγγι του Διρού και να φτάσουν ακόμη και μέχρι τη Σπάρτη από μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν στην Καρδαμύλη πριν από 200 χρόνια. Αν έχετε λίγο παραπάνω χρόνο δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα να φτάσετε μέχρι τον Μόλο και να δείτε τα ερείπια του παλαιού ελαιοτριβείου. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα βιομηχανικά κτήρια του 19ου αιώνα που μαρτυρά τη φοβερή ανάπτυξη που είχε τότε η πόλη.
Ο Άγιος Σπυρίδων στην Παλιά     Καρδαμύλη
Ο Άγιος Σπυρίδων στην Παλιά Καρδαμύλη

Βοτσαλωτές παραλίες, πεντακάθαρες θάλασσες
Η Καρδαμύλη βλέπει θάλασσα. Δεν φημίζεται για τις παραλίες της, ούτε για την ξέφρενη διασκέδαση στα beach bars. Όσοι όμως από εσάς αγαπάτε το βότσαλο και τα βαθιά νερά είσαστε στον τόπο σας. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες μπροστά από ταβέρνες και beach bars, όπου μπορείτε κάλλιστα να προφυλαχτείτε και να απολαύσετε λίγες στιγμές ξεκούρασης. Θα προτιμήσετε τα Ριτσά, το Καλαμίτσι, τα Δελφίνια ή τον Φονιά. Η καθεμιά από τις παραλίες έχει την ομορφιά της. Όσοι πάλι θέλετε -ντε και σώνει άμμο- υπάρχουν επιλογές αρκετές και στα χωριά της παραλιακής οδού μετά την Καρδαμύλη και πριν από αυτήν (Στούπα, Άγιος Νικόλαος κ.λπ.).
Άπειρες δόσεις πρασίνου στην παραλία Δελφίνια
Άπειρες δόσεις πρασίνου στην παραλία Δελφίνια
Η παραλία Ριτσά από τις πιο αγαπημένες των επισκεπτών
Η παραλία Ριτσά από τις πιο αγαπημένες των επισκεπτών
Η παραλία του Φονιά, άγρια και απόμερη.
Η παραλία του Φονιά, άγρια και απόμερη.
  • Περισσότερα άρθρα για Καλαμάτα βρείτε εδώ
  • Για προσφορές ξενοδοχείων πατήστε εδώ
  • Για τα πιο δημοφιλή θέματα πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου