Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Δραματική η κατάσταση για την Ελλάδα παρά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Οι ηγέτες της ευρωζώνης βρίσκονταν χθες σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρουν τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, πριν κινδυνέψουν σοβαρά η Ισπανία και η Ιταλία.

Το ζήτημα που συζητήθηκε πυρετωδώς, είναι το αν θα πρέπει να αγοραστούν τα κρατικά ομόλογα των δυο χωρών, έτσι ώστε να .....
ενισχυθεί η θέση τους, την ώρα που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται διαιρεμένοι επί του θέματος.

Τελικά, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συμφώνησε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους. Η ΕΚΤ έχει ήδη δώσει περίπου $115 δισ αγοράζοντας ελληνικά, ιρλανδικά, και πορτογαλικά ομόλογα, αλλά η απόφασή της να εμπλακεί και στην αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, σημαίνει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον $330 έως $576 δισ.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν δραματικές, με πολλούς να ζητούν από την ΕΚΤ να σταματήσει τις ολιγωρίες και να παρέμβει, αφού ο ρόλος της είναι η διαφύλαξη του ευρώ ώστε να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη.

Άλλοι πάλι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της όποιας παρέμβασης. Παρά την αγορά ελληνικών, ιρλανδικών, και πορτογαλικών ομολόγων, και οι τρείς χώρες συνεχίζουν να αξιολογούνται πιστοληπτικά ως «σκουπίδια», ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας παρά την βοήθεια της ΕΚΤ.

Η τελική απόφαση που πάρθηκε, θα καθορίσει και το μέλλον του 68χρονου προέδρου της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, που ήδη διανύει τη τελική φάση της 8χρονης θητείας του.

Ο Trichet λειτουργεί την ΕΚΤ με γερμανική ακρίβεια, και με αυστηρή προσήλωση σε αντιπληθωριστικές νομισματικές πολιτικές, ενώ τηρεί μια συντηρητική προσέγγιση στα δημοσιονομικά ζητήματα, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της ΕΚΤ από πολιτικές πιέσεις.

Ο Trichet δεν παραλείπει να υπενθυμίζει πως η ΕΚΤ καταφέρνει και διατηρεί τον πληθωρισμό κάτω από 2%, από τότε που δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια, και θυμώνει όταν αμφισβητείται η αξιοπιστία της τράπεζας.

Αν τελικά η κίνηση της ΕΚΤ αποτρέψει τη κρίση χρέους από το να πλήξει τις δυο σημαντικές αυτές οικονομίες της ΕΕ, τότε η πολιτική που εφάρμοσε ο Trichet θα αποτελέσει τη πετυχημένη κληρονομιά που θα αφήσει στους διαδόχους του.

Αν όμως η απόφαση καταλήξει σε αποτυχία, τότε ο Trichet θα αποσυρθεί, με το ευρώ για το οποίο πάλεψε σκληρά, να αμφιταλαντεύεται, και με το μέλλον του να αμφισβητείται.

S.A.-Wall Street Journal
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου