Τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν πουλάει, αλλά ξεπουλάει... και με νόμο!
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ αποτελεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα υπάρξει νόμος κατά της πώλησης ελληνικής γης, που θα περάσει εν καιρώ και στο Σύνταγμα. Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εκτονώσει την ένταση (ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τον ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών την επόμενη Τρίτη), η ΝΔ περνά στην αντεπίθεση.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Χρ.Σταϊκούρας εξέφρασε αμφιβολία εάν το μνημόνιο επιτρέπει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος που ανακοινώθηκε από τον κ. Παπανδρέου.
«Να δούμε τι εννοεί ο πρωθυπουργός, αν μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους νόμος, γιατί το μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια» δήλωσε ο Χρ.Σταϊκούρας.
Αξιοποίηση δεν σημαίνει ξεπούλημα, επανέλαβε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι τεχνικές διαδικασίες που διαθέτει το χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς ώστε να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, χωρίς να χάσει το δημόσιο την κυριότητα.
Η κυβέρνηση προχώρησε σε ελιγμούς, προσπαθώντας να εκτονώσει την ένταση που δημιουργήθηκε μετά τις ανακοινώσεις της τρόικας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η εξαγγελία του πρωθυπουργού για νόμο που να απαγορεύει την πώληση ελληνικής γης, η ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών ότι η τρόικα δεν θα ξαναδώσει συνεντεύξεις, καθώς και η αποδοχή του αιτήματος εκ μέρους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθούν.
Ο διευρυμένος ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών ορίστηκε να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τον Γ.Παπακωνσταντίνου.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και το Εθνικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η πρωτοβουλία αυτή του κ. Παπανδρέου δεν αποκλείει τη µίσθωση ακινήτων του ∆ηµοσίου για µακρά περίοδο (π.χ. 99 χρόνια) όπως συµβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Αγγλία), έτσι ώστε να κάνει εφικτή την οικονοµική αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και να µην αποθαρρύνει τυχόν επενδύσεις σε ακίνητα του ∆ηµοσίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου