Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Στα χέρια της Μέρκελ η τύχη της ελληνικής οικονομίας


Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η ελληνική οικονομία, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.



Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς η χώρα θα πρέπει να βγει στις αγορές, κάτι το οποίο συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όπου συνάντησε την Καγκελάριο Μέρκελ. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος μετέθεσε το δίλημμα στην Ελλάδα, απαιτώντας πλήρη συμμόρφωση.

«Αν δεν πάρετε μέτρα για να ενισχύσετε τον μηχανισμό, θα χρειαστούμε και άλλο πακέτο» είπε ο κ. Παπανδρέου στη Γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Η λήψη μέτρων ειδικά για την Ελλάδα είναι κάτι που το Βερολίνο θέλει να αποφύγει, καθώς προκρίνει και προωθεί την επίλυση του ελληνικού προβλήματος μέσω μιας συνολικής λύσης.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο καθυστερεί η λύση για την ευρωπαϊκή κρίση, τόσο θα απομακρύνεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι «οι εκταμιεύσεις από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ αναμένεται να καλύψουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2011 και να συνεισφέρουν σημαντικά στις δανειακές ανάγκες του 2012».

Αυτό, όπως σημειώνεται, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στη διάρκεια του έτους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα 57 δισ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα εξαντληθούν νωρίτερα.
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου