Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Διχασμένος ο Άρειος Πάγος για το συνδικαλισμό στο Στρατό


Δύο αντίθετες εισηγήσεις έγιναν το πρωί της Πέμπτης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναφορικά με το αν μπορούν ή όχι να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα, υποστήριξε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στρατιωτικών, προκύπτουν οι περιορισμοί στο δικαίωμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ακόμη, ο κ. Τέντες υπογράμμισε ότι η χωρίς επιφυλάξεις αναγνώριση της συλλογικής δράσης και του συνδικαλισμού, θα έθετε σε κίνδυνο την εικόνα της στρατιωτικής πειθαρχίας και κατέληξε ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα η συνδικαλιστική δράση των υπηρετούντων στις Ένοπλές Δυνάμεις.


Αντίθετα, ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης υποστήριξε ότι μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό δεν αντίκειται σε καμία συνταγματική διάταξη.


Ειδικότερα, ο κ. Δημάδης τόνισε ότι, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 4,12 και 23 Συντάγματος) και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Παράλληλα, ο κ.Δημάδης τόνισε ότι "του ατομικού δικαιώματος της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν, αδιακρίτως, όλοι οι Έλληνες πολίτες, μεταξύ δε αυτών και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι τελούν σε ηθελημένη ειδική σχέση εξουσιάσεως προς το κράτος και σε ειδικό καθεστώς πειθαρχίας".


Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου