Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Εκατοντάδες εγκλήματα μένουν ατιμώρητα - Κραυγή αγωνίας του επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Προβληματισμένος κι ανήσυχος για τις εκατοντάδες υποθέσεις που μπαίνουν στο αρχείο κάθε μήνα εξαιτίας της αδυναμίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών σε υποθέσεις που αφορούν ακόμη και κίνδυνο ζωής, ο προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανόλης Σφακιανάκης.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας που μνημονεύεται ιδιαίτερα συχνά για την κοινωνική συνεισφορά και το αξιόλογο έργο της, επικαλέστηκε τις δύο διαδοχικές γνωμοδοτήσεις των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ.κ. Γιώργου Σανιδά και Ιωάννη Τέντε, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως απόρρητο συνιστά μόνο η φωνή και όχι τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, που αντικρούουν το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα 47 του 2005 της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, σύμφωνα με το οποίο όλο το διαδίκτυο καλύπτεται από το απόρρητο.

Απόρροια του επίμαχου Π.Δ., όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, είναι τα αδικήματα για "Κυβερνοτρομοκρατία, Απειλές ζωής, Συκοφαντίες, Εξυβρίσεις, Κακόβουλες Δημοσιεύσεις Φωτογραφιών, άλλες εγκληματικές πράξεις που προσβάλουν την προσωπικότητα και διαπράττονται μέσω internet να μένουν ατιμώρητες" καταλήγοντας ότι "οι πολίτες αναμένουν δικαίωση και δικαιοσύνη".


Άρση του απορρήτου για αδικήματα ή για πρόληψη και αποτροπή συμβάντων που διαπράττονται είτε αναγγέλλονται στο διαδίκτυο γίνεται για την παιδική πορνογραφία με νόμο που ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 2007 μετά από σταυροφορία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως επίσης και για τις απόπειρες αυτοκτονιών, για τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω γίνεται άρση μετά από προ διετίας γνωμοδότηση της ΑΔΑΕ, που τις εξομοίωσε με τις ανθρωποκτονίες.


Άρση διατάσσεται ακόμη σε περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, εκβίασης και φυσικά ανθρωποκτονιών και τρομοκρατίας.


Έτσι για παράδειγμα, παρατηρείται νομική αδυναμία παρέμβασης και προώθησης στο αρχείο, αναρίθμητων πλέον κάθε μήνα υποθέσεων της αποκαλούμενης ως κυβερνοτρομοκρατίας ανηλίκων.


Πρόκειται για υποθέσεις που είναι γνωστές με τον όρο cyberbullying και στις οποίες με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών, ασκείται εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά ενός ατόμου ή μίας ομάδας σε κάποιο άλλο άτομο για ν’ αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο και εξουσία πάνω του. Το φαινόμενο γνωρίζει έξαρση τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως όπως και στη χώρα μας, με θύματα κατά βάση ανηλίκους.


Κατά τον κ. Σφακιανάκη και σύμφωνα με όσα αποκάλυψε πρόσφατα στο ακροατήριο του των δικηγόρων μελών όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, υπήρξαν περιπτώσεις που χρήστες του ίντερνετ πήραν στο e-mail τους απειλητικά μηνύματα όπως μεταξύ άλλων ένα που έλεγε, "αύριο θα σε σκοτώσω", χωρίς η υπηρεσία του με την … ορθόδοξη νομική οδό να μπορεί να παρέμβει.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου