Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Γιώργος Παπανδρέου Υπουργός Εξωτερικών, Μαργαρίτα Παπανδρέου ιδρυτής ΜΚΟ



Για να μην ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπήκε στην πολιτική από παρθενογένεση και τον ακολουθεί το παρελθόν του θα θυμίσουμε κάποια στοιχεία που εγράφησαν στην έγκριτη εφημερίδα το ΠΑΡΟΝ το 2005. Αφορμή πήραμε τόσο από το θέμα της δωρεάς ενός ξενοδοχείου, στο ίδρυμα Παπανδρέου από το ίδιο το κράτος (!) όσο και από την εμμονή του Γιώργου στο έργο των ΜΚΟ (τελευταίο παράδειγμα το νομοσχέδιο για τους μετανάστες που σχεδόν είναι copy από τις θέσεις μιας συγκεκριμένης ΜΚΟ).

(Παρόν 19-6-2005)

Δεν ξέρω πόσο γνωστή ήταν μέχρι σήμερα ανά το πανελλήνιο η εκ γενετής… αμαρτωλή ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του υπουργείου Εξωτερικών. Ξέρετε, εκείνη η νεοσύστατη και «στεγανή» υπηρεσία, επί υπουργίας Γιωργάκη Παπανδρέου, για το μοίρασμα κονδυλίων γενικώς για την ανάπτυξη… Ήταν η εποχή της απόλυτης αδιαφάνειας (Άλεξ Ρόντος και λοιπές μη κυβερνητικές οργανώσεις…). Ήταν η ευτυχέστατη για ορισμένους εποχή των «παχιών αγελάδων», μάλλον των… χρυσών κουταλιών, όπου η «πτωχή και έντιμος Ελλάς» βρέθηκε με τέτοιο πακτωλό χρημάτων που μοίραζε, γενναιόδωρα, χρηματικά ποσά (μέσω «σημαδεμένων» και ημέτερων ΜΚΟ), ακόμη και για τη δενδροφύτευση του Αμαζονίου… Κάποιον στοιχειώδη έλεγχο και διαφάνεια στον συνολικό τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων της αναπτυξιακής βοήθειας προσπάθησε να επιβάλει ο τότε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Δεν τον άφησαν και προτίμησε να υποβάλει την παραίτησή του στον τότε πρωθυπουργό Κων. Σημίτη, χωρίς ο τελευταίος να δείξει ευαισθησία και… ανθρώπινη περιέργεια για τον τελικό προορισμό των κονδυλίων. Λέτε να ήξερε τι γινόταν στο υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου;


(Παρόν 4-9-2005)

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να πούμε ότι επιβεβαιώνεται ότι 38 ελληνικές Μη κυβερνητικές Οργανώσεις είχαν μοιραστεί 18.508.274, 87 ευρώ. Με βάση την απάντηση που εστάλη, η Επιτροπή χρηματοδότησε συνολικά 52 από τις 109 προτάσεις που υποβλήθηκαν από ελληνικές ΜΚΟ, Πανεπιστήμια, Κέντρα Έρευνας, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΅Από τα στοιχεία που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκύπτει ότι μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που είχαν χρηματοδοτηθεί είναι και το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, το Ίδρυμα Κόκκαλη, το ΙΝΚΑ, η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», το Κέντρο Περιβάλλοντος ΓΑΙΑ, του οποίου πρόεδρος είναι η Νίκη Γουλανδρή, οι Γιατροί του Κόσμου, γυναικείες οργανώσεις, καθώς και δύο συνδικάτα, όπως το Συνδικάτο εργαζομένων Σερρών, καθώς και η Ομοσπονδία Εργατών Ηρακλείου Κρήτης….



Στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών έχουν αρχίσει συστηματικοί οικονομικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ και σε πολλές περιπτώσεις το ΣΔΟΕ πήγε στα γραφεία ορισμένων και τις ξετίναξε στον έλεγχο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι σε 4-5 περιπτώσεις το ΣΔΟΕ έχει βρει δαπάνες παράνομες ή χωρίς δικαιολογητικά και τις έχει καταλογίσει εις βάρος τους, οπότε είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τα χρήματα τα οποία τους έχουν καταλογιστεί Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ελέγχους που έχουν γίνει σε κάποιες γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες δεν έχουν καταθέσει τις σωστές πιστοποιήσεις για το έργο που έχουν κάνει.
  Στις οργανώσεις αυτές φαίνεται να έχουν συμμετοχή ή και επιρροή τόσο η Μαργαρίτα Παπανδρέου όσο και η σύζυγος του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η κ. Μίλερ, και έτσι όπως φαίνεται θα χρειαστούν ειδικοί χειρισμοί.

Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι τα προγράμματα με τις ΜΚΟ που είχαν πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια για αποναρκοθέτηση διαφόρων περιοχών με υπεύθυνο μάλιστα ένα δημοσιογράφο, οι πληροφορίες μας λένε ότι σταμάτησαν…



Στο μεταξύ κόντρα δημιουργήθηκε στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των ΜΚΟ -ειδικά του υπουργείου Εξωτερικών- μετά τις αιχμές που άφησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης για την περίοδο της θητείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών.


Επικαλούμενος -όπως είπε- τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών επί ΠΑΣΟΚ κ Γιάννη Ζαφειρόπουλο, κατηγόρησε ευθέως τον σημερινό πρόεδρο και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι όταν υπουργός των Εξωτερικών, χρησιμοποίησε τα μυστικά κονδύλια για να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα τον φέρει στην εξουσία και θα ανατρέψει τον τότε πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας κ. Σημίτη. Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτισμού συμπλήρωσε ότι τότε οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες είχαν υπαχθεί ευθέως στον τότε υπουργό των Εξωτερικών και η χρηματοδότησή τους γινόταν με τέτοιο τρόπο που στις ερωτήσεις των βουλευτών ποτέ δεν υπήρξαν απαντήσεις.


Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Καστανίδη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τατούλη για πολιτική ανευθυνότητα «Αν είστε υπεύθυνος πολιτικός παράγων, αντί να υπαινίσσεστε, να καταγγείλετε και να αποκαλύψετε», είπε ο κ Καστανίδης και συμπλήρωσε: «Φέρτε τα στοιχεία που έχετε στα χέρια σας, που μπορεί να αποδεικνύουν ότι κάτι κακό συνέβη. Αυτό που δεν δικαιούστε να κάνετε είναι να υπαινίσσεστε και να δηλητηριάζετε διαρκώς την πολιτική ατμόσφαιρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου