Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Χάσαμε το 10% του μισθού μας σε 4 μήνες


Για να ταϊζουμε τους χαραμοφάηδες στο δημόσιο ξεζουμίζουμε τον ούτως ή άλλως κακοπληρωμένο ιδιωτικό τομέα!
Κύριε Παπακωνσταντίνου στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρώσω το νοίκι και τους λογαριασμούς μου! Με τι θα το κάνω;

Μειωμένες μέχρι και 10% από την αρχή του χρόνου είναι οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές πολλών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα σε κλάδους όπως εστίαση, εμπόριο, εργαζόμενοι σε ιδιώτες εργολάβους καθαριότητας και φύλαξης κτηρίων κ.α.

Οι εργασιακές ανατροπές που επέβαλε το μνημόνιο στην αγορά εργασίας οδήγησαν σε σημαντική μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις μείωσαν το κόστος λειτουργίας τους, ώστε να προσαρμοστούν στα μειωμένα επίπεδα πωλήσεων και κερδών, από την άλλη πλευρά όμως η μείωση μισθών και εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα μείωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, επιτείνοντας την ύφεση στην αγορά.

Στα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης το πραγματικό συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 16,3% σε ετήσια βάση το 2010 σε σχέση με το 2009.

Η μετατροπή ολοένα και περισσότερων υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΑΕΔ όσο και τα εργατικά κέντρα.

Ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9% και το πρώτο δίμηνο του 2011 το 57,2%. Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 26,1% το 2010 και σε 32,1% το πρώτο δίμηνο του 2011. Τέλος, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 10,8% των νέων συμβάσεων εργασίας κατά το πρώτο δίμηνο του 2011.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα υψηλά ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, η σημαντική μείωση των απολαβών είτε μέσω νέων επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας είτε μέσω υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και η αυξανόμενη χρήση ατομικών συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις που δεν έχουν υπογράψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, με την οποία προβλέπονται μειώσεις μισθών για τους εργαζομένους.

Κύρια θύματα της κατάστασης αυτής, είναι οι γυναίκες που εργάζονται κατεξοχήν στις οικονομικές δραστηριότητες: SUPER MARKET - Εμπόριο - Επισιτισμός, καθώς και οι νέοι.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου