Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η λίστα με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Kόβουν από παντού!!!

Θα συγχωνευτούν και τμήματα από διαφορετικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Ανασυγκροτούνται διοικητικές υπηρεσίες και κλινικές. Δείτε την λίστα με τις συγχωνεύσεις.



Συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων, προβλέπει η πρόταση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) Αττικής που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα το «Εθνος».

Τα σχετικά κείμενα που εκπονήθηκαν από τις Α' και Β' ΥΠΕ υποβλήθηκαν στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Σωτηρία» αποκτούν πολλά κοινά τμήματα, ενώ το «Αγία Βαρβάρα» προτείνεται να συγχωνευτεί με το Κρατικό της Νίκαιας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους”, η πρόταση της Α' ΥΠΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένταξη όλων των εργαστηριακών τμημάτων στους παρακάτω τομείς:


Τομέας Βιοπαθολογίας: αιμοδυναμικό, βιοχημικό, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας και μικροβιολογικό. Μορφολογικός τομέας: παθολογοανατομικό, νεφροπαθολογοανατομικό, αιμοπαθολογοανατομικό και κυτταρολογικό. Απεικονιστικός τομέας: ακτινολογικό, υπέρηχοι, αξονικής τομογραφίας, μαγνητικής τομογραφίας, ΡΕΤ.


Εφαρμόζοντας τον Νόμο 3527/2007 δημιουργείται μία ενιαία τεχνική υπηρεσία στην 1η ΥΠΕ. Σκοπός είναι η καλύτερη στελέχωση, καθώς -όπως αναφέρεται- σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας υπάρχουν ηλεκτρολόγοι και δεν υπάρχουν υδραυλικοί, ενώ στο ακριβώς διπλανό νοσοκομείο υπάρχουν υδραυλικοί και όχι ηλεκτρολόγοι.


Συνενώνονται, επίσης, διοικητικές υπηρεσίες και κλινικές και δημιουργείται ενιαίο σύστημα προμηθειών. Στην πρόταση επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι σε γενικό νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν τέσσερις ειδικοί πληροφορικής, ενώ σε πολύ κοντινό του γενικό νοσοκομείο δεν υπάρχει κανείς.


Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν αναγκαίες τις συνενώσεις κλινικών μέσα στα νοσοκομεία. Κατά τη διάρκεια της εφημερίας συγκεκριμένης κλινικής ιστορικού ειδικού νοσοκομείου -εξηγούν- εφημερεύει μόλις ένας ειδικευμένος γιατρός και τρεις ειδικευόμενοι. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχουν 206 κλίνες και 86 γιατροί συγκεκριμένης ειδικότητας (61 ειδικοί και 25 ειδικευόμενοι).


Κατά συνέπεια, όταν είναι στο χειρουργείο ο ειδικευμένος προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό, οι επόμενοι ασθενείς που προσέρχονται αντιμετωπίζονται από τους ειδικευόμενους (κάποιοι από αυτούς στην αρχή της ειδικότητας), με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τι προτείνεται για κάθε νοσοκομείο

«Ευαγγελισμός»
Αιμοδυναμικό με μονάδα εμφραγμάτων και δύο καρδιολογικών. Δύο γαστρεντερολογικές. Αξονικός - μαγνητικός τομογράφος στο ακτινοδιαγνωστικό. Τέσσερις παθολογικές σε δύο παθολογικά. Δύο καρδιοχειρουργικές και θωρακοχειρουργική σε μία. Τέσσερις χειρουργικές σε δύο. Δύο ορθοπεδικές σε μία. Ορμονολογικό σε βιοχημικό και τμήμα πυρηνικής ιατρικής. Δημιουργία τομέα βιοπαθολογίας (αιμοδυναμικό, βιοχημικό, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας και μικροβιολογικό). Δημιουργία μορφολογικού τομέα (παθολογοανατομικό, νεφροπαθολογοανατομικό, αιμαπαθολογοανατομικό και κυτταρολογικό).

«Γ. Γεννηματάς»

Τρία παθολογικά τμήματα σε δύο. Τρία χειρουργικά σε δύο. Μεταφορά ογκολογικού τμήματος στο «Σωτηρία». Μεταφορά τμήματος φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο «Σωτηρία». Δύο διευθύνσεις κλασικού ακτινολογικού σε μία. Κοινή λειτουργία εργαστηριακών τμημάτων και αιμοδοσίας με το «Σωτηρία».

«Αγία Σοφία»

Παιδοχειρουργικές (Α' και Β'), παιδοορθοπεδικές (Α' και Β'), παιδιατρικές (Α' και Β') με τμήμα ινοκυστικής νόσου, παιδοκαρδιοχειρουργικές (Α' και Β'), τμήματα ακτινοδιαγνωστικών απεικονίσεων σε ένα.

«Σωτηρία»

2η πνευμονολογική. 1η πνευμονολογική. Δύο θωρακοχειρουργικές. Εργαστήρια μελέτης ύπνου. Από το «Σωτηρία» στο «Γεννηματάς»: ψυχιατρική κλινική και ξενώνας, οδοντιατρικό τμήμα, ΩΡΛ, αιμοδοσία, ανοσολογικό εργαστήριο, τεχνική υπηρεσία. Από το «Γεννηματάς» στο «Σωτηρία»: κυτταρολογικό εργαστήριο, τμήμα φυσικής αποκατάστασης, παθολογοανατομικό. Μεταφορά 10ης πνευμονολογικής στο «Ασκληπιείο».

«Σισμανόγλειο»

Γαστρεντερολογική, ρευματολογικής και ηπατικής ανεπάρκειας στο Α' παθολογικό. Ειδικών λοιμώξεων και κλινικής υπέρτασης στο Β' παθολογικό. Μονάδα εμφραγμάτων και αιμοδυναμική μονάδα στο καρδιολογικό. Τρεις πνευμονολογικές σε δύο. Μονάδα επαγγελματικών νόσων, αναπνευστικής λειτουργίας και μελέτης ύπνου στο Γ' πνευμονολογικό. Μονάδα κυστικής ίνωσης στο Β' πνευμονολογικό. Μονάδα βρογχοσκοπήσεων και εργαστήριο πλευροσκοπήσεων στο Β' παθολογικό. Μονάδα εξωσωματικής λιθοτριψίας στο ουρολογικό. Μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας στο αναισθησιολογικό. Μονάδα ψυχογενούς ανορεξίας και επειγόντων στον τομέα ψυχικής υγείας. Ακτινοδιαγνωστικό, αξονικός και μαγνητικός στο ακτινολογικό τμήμα.

Ερυθρός Σταυρός

Κυτταρολογικό με παθολογοανατομικό. Αιμοδοσία «Δρακοπούλειου» και «Ερυθρού», Α', Β' χειρουργική και μονάδα λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε ένα χειρουργικό τμήμα, Α' και Β' καρδιολογική, Α' και Β' οφθαλμολογικό, Α', Β' και Γ' παθολογικό.

«Πολυκλινική»

Βιοπαθολογικά τμήματα (μικροβιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό) σε ένα βιοπαθολογικό εργαστήριο.

«Αγλαΐα Κυριακού»

Ενδοκρινολογικό με τμήμα αύξησης και ανάπτυξης. Το διαβητολογικό θα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς, με κατάργηση μίας θέσης διευθυντή (τμήμα αύξησης). Γ' παιδιατρική (ΕΣΥ) παραρτήματος Καλλιθέας, με τη Β'. Τμήμα κοινωνικής ιατρικής με Β' πανεπιστημιακή παιδιατρική. Δύο μικροβιολογικά. Αναμένεται απόφαση για την παιδιατρική του τμήματος νοσηλευτικής.

ΚΑΤ

Εξι τμήματα γενικής ορθοπεδικής σε τέσσερα. Δύο τμήματα μικροχειρουργικής άνω άκρων. Δύο τμήματα γενικής χειρουργικής.

«Λαϊκό»

Αιματολογικό στο μικροβιολογικό ή στην αιμοδοσία ή στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας.

«Αλεξάνδρα»

Δύο τμήματα πυρηνικής ιατρικής. Δύο ενδοκρινολογικά. Ανοσολογικό με βιοχημικό τμήμα.

«Αγιοι Ανάργυροι»

Τρία ογκολογικά σε δύο. Δυνατότητα υποδοχής τμημάτων από άλλα νοσοκομεία.

«Αγιος Σάββας»

Δύο γυναικολογικά σε ένα. Τρεις χειρουργικές σε δύο ή μία. Χειρουργικής μαστού με μία του ΙΚΑ. Πλαστικής με μία του ΙΚΑ. Τρεις παθολογικές σε δύο. Τρία ακτινοθεραπευτικά και ένα του ΙΚΑ σε ένα. Δύο εργαστήρια αιματολογίας και ένα του ΙΚΑ σε ένα. Πυρηνικής ιατρικής με μία του ΙΚΑ. Μικροβιολογικό του ΙΚΑ με εκείνο του «Αγιος Σάββας». Δύο βραχείας νοσηλείας σε μία. Δύο διαγνωστικής μαστού σε μία. Ενα τμήμα απεικονιστικού τομέα και ενσωμάτωση στο εργαστηριακό. Ενα τμήμα ιολογίας και ενσωμάτωση στο κυτταρολογικό.

«Ιπποκράτειο»

Κυτταρολογικό με παθολογοανατομικό. Πανεπιστημιακή και κρατική χειρουργική. Πανεπιστημιακή ΩΡΛ και γναθοχειρουργικό. Δύο καρδιοχειρουργικά (σταδιακά).

«Αγία Ολγα»

Συγχώνευση με το 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ (θα κατατεθεί πρόταση). Κατάργηση Ιατρείου Περιστερίου και ΙΑΚ Νέας Ιωνίας.

«Πατησίων»

Α' και Β' χειρουργικά τμήματα.

«Αμαλία Φλέμιγκ»

Α' και Β' παθολογικά. Α' και Β' καρδιολογικά.

Παίδων Πεντέλης

Τμήματα Αλλεργικών Νόσων και Κοινωνικής Ιατρικής.

«Ελπίς»

Α' και Β' παθολογικά. Α' και Β' χειρουργικά.

Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική ενοποίηση στα νοσοκομεία της Β' ΥΠΕ Αττικής. Στο κείμενο της Υγειονομικής Περιφέρειας τονίζεται ότι τα νοσοκομεία του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής δεν μπορούν να συνδιοικηθούν, λόγω της χωροταξικής τους κατανομής. Στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου θεωρείται ήδη ενιαίος υγειονομικός χώρος.


Με αυτά τα δεδομένα προτείνεται η διατήρηση της ενιαίας περιφερειακής διοίκησης στο Αιγαίο, με κοινή εποπτεύουσα αρχή τη Β' ΥΠΕ. Προτείνεται, επίσης, η οργανωτική επιμέρους ανασυγκρότηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, με τη λειτουργία σχετικής επιτροπής.


Για το «Αγία Βαρβάρα» η ΥΠΕ εισηγείται τρεις λύσεις:


Η πρώτη είναι να γίνει πρότυπο δημόσιο διαγνωστικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η δεύτερη είναι να διατηρηθούν οι δραστηριότητες κλινικής μίας ημέρας, με ανάπτυξη μονάδας χημειοθεραπείας (σε συνεργασία με το «Μεταξά») και μονάδας μικρής διάρκειας φιλοξενίας καρκινοπαθών. Τρίτη εναλλακτική πρόταση είναι η διοικητική του ενοποίηση με το Κρατικό της Νίκαιας.



Πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης προτείνει στο υπουργείο Υγείας η διοίκηση της Α' ΥΠΕ.


Στη σχετική εισήγηση προβλέπεται διασύνδεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την κοινωνική φροντίδα και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Στόχος είναι η παροχή ολοκληρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τον πολίτη και την οικογένεια και η εξασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα και του συντονισμού των υπηρεσιών.


Η διοίκηση της ΥΠΕ εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την ψηφιακή σύγκλιση του συστήματος Υγείας, την αποτελεσματική διασύνδεση των υπηρεσιών και την παρακολούθηση των πεπραγμένων (ιατρικών και οικονομικών) του ΕΣΥ.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου