Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Κινδυνεύει το δάνειο εάν δεν πάμε σε εκλογές;

Η τρόικα ζητά 180 ψήφους και αποκρατικοποιήσεις στο… χέρι!

Συνδυάστε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οι επικεφαλής της τρόικα διαπραγματεύονται πλέον τον πλήρη επανασχεδιασμό του μνημονίου και δεύτερον, το σαφές μήνυμα των Βρυξελλών ότι δεν συζητάμε...
...για νέο δάνειο εάν δεν δούμε ένα πακέτο μέτρων που να συμφωνούν όλοι στην Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα πιθανώς να καταλήξετε και εσείς στο συμπέρασμα ότι εάν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης δεν πάρει τουλάχιστον 180 ψήφους στη Βουλή τότες οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες για το αν διασφαλιστεί η επιπρόσθετη χρηματοδότηση για τα έτη 2012 -2013.

Οι δανειστές μας πλέον συζητούν από μηδενική βάση τις δράσεις και τα αναγκαία μέτρα απορρίπτοντας ακόμα και τα δεδομένα που προβλέπει το υφιστάμενο μνημόνιο για τα έτη 2012- 2015. Παράλληλα οι επικεφαλής της τρόικα ασκούν έντονες πιέσεις για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή, όχι την ακίνητη περιουσία του δημοσίου που προβάλει η κυβέρνηση, αλλά τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις.

Λόγω αυτής της δυσπιστίας, η τρόικα θα παραμείνει κι άλλες ημέρες στην Αθήνα, και αν από μέσα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οριστικοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, ίσως κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα όπου πολλά θα εξαρτηθούν από το θρίλερ της ψήφισης του. Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Σημεία τριβής, εκτός από εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που θεωρούνται κρίσιμα είναι τα επιπρόσθετα μέτρα για το 2011, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις και ειδικά το πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των συνδικαλιστικών και κοινωνικών αντιδράσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ της ΔΕΠΑ, αλλά και των περιφερικών λιμένων της χώρας

Στα «ώριμα» σχέδια για αποκρατικοποίηση εξέχουσα θέση κατέχει ο ΟΤΕ. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση του 10% του Οργανισμού και σε αυτήν τη χρονική στιγμή δεν φαίνεται να αλλάζει ο στόχος αυτός. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δεδομένα τόσο ο αγοραστής (Deutsche Telekom) όσο και το τίμημα, το οποίο μάλιστα είναι υψηλότερο από την τιμή του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο.

Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρωθεί και η χρονική επέκταση της σύμβασης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», στην οποία έχει άμεση εμπλοκή η γερμανική εταιρία Hochtief.

Κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν τη φόρμουλα που θα διασφαλίσει την έλευση 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων και θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων

Το πιο δύσκολο, όμως, ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι να αποσαφηνίσει τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου, αλλά και τις περικοπές δαπανών του στενού δημόσιου τομέα, ενώ είναι πιθανό πολλά από τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα να υλοποιηθούν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου